Znajdź nas na

Zarejestruj się i odbierz kupon -10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie!

Czy masz 18 lat?

Treści zawarte na stronie są przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Wchodząc na tę stronę, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności.

Brak produktów w koszyku.

Jakie wino do deserów

Jakie wino do deserów?

Dobór wina do deserów jest dość trudny, ale nie dlatego, że takich win brakuje, ale dlatego, że przez długi czas wina wiązane były przede wszystkim z daniami głównymi, choć tradycyjnie wcale tak być nie powinno. Warto więc uporządkować sobie wiedzę na ten temat.

Czym się kierować wybierając wino do deserów?

Wybór odpowiedniego wina do deserów może być fascynującym i smakowitym zadaniem. Istnieje wiele czynników, które warto wziąć pod uwagę, aby stworzyć doskonałe połączenie między winem a słodkim daniem, które zadowoli podniebienia i uczyni doświadczenie kulinarne niezapomnianym.

  • Smak deseru

Choć tym samym słowem określa się wszystkie desery, to przecież nie wszystkie te dania są bardzo słodkie. Mało tego – niektóre w ogóle trudno nazwać słodkimi. I to ważne, ponieważ przyjmuje się, że wino powinno być zawsze minimalnie słodsze od dania, z którym jest łączone. Nie powinna to jednak być bardzo duża różnica, czyli słodkiego tokaju raczej nie będzie się podawało z kwaśną tartą cytrynową.

  • Poziom skomplikowania

Budowa wina może być bardziej lub mniej złożona. Intensywność i konstrukcja powinny współgrać ze złożonością i intensywnością dania. Ta zasada obowiązuje zawsze, a w przypadku deserów warto ją jeszcze podkreślić, ponieważ często są to potrawy raczej płaskie; pyszne, ale jednowymiarowe. Stąd też często wina słodkie o nieco mniej skomplikowanej budowie po prostu pasują lepiej.

  • Kolor deseru

Przyjęło się, że jasne desery podaje się z jasnymi winami, a ciemne z czerwonymi. To dość ogólna wskazówka, która w dodatku zakłada, że dania nie są dodatkowo barwione. Nic przecież nie stoi na przeszkodzie, by bitą śmietanę zabarwić na ciemnoczerwony kolor. Jako punkt wyjścia warto jednak zapamiętać, że czerwone wino podaje się do ciemniejszych dań, a białe do jaśniejszych.

  • Wspólne smaki i składniki

Smaki uznaje się za podobne, jeśli w porównywanych produktach znajdują się podobne związki chemiczne, a to może oznaczać podobne składniki. I z tego wynika wiele oczywistych połączeń (wina z brzoskwinią w bukiecie pasują do sernika z brzoskwiniami), ale i kilka nieoczywistych (wina musujące pasują do ciast drożdżowych).

Jakie wino wybrać do danego deseru lub słodkiej przekąski?

Wybór odpowiedniego wina do towarzyszenia deserom i słodkim przekąskom może wprowadzić prawdziwą harmonię smaków do twojego doświadczenia kulinarnego. Warto poznać kilka zasad i wskazówek, które pomogą ci dokonać trafnego wyboru i cieszyć się doskonałym połączeniem smaków.

  • Torty i ciasta z kremem

Tradycyjnie łączy się je często z szampanem, uznając, że to w końcu wyraz prestiżu. To jednak fatalny wybór, bo szampan jest zasadniczo wytrawny, więc nie będzie słodszy od tortu. Zamiast tego można postawić na przykład na nektarowy tokaj.

  • Czekolada (sama, owoce w czekoladzie, kremy i ganache)

Czekolada ma dość intensywny smak, więc zastanawiając się, jakie wino podać, trzeba sięgnąć w stronę bardziej rozbudowanych, silniejszych w smaku trunków. Prawie zawsze będą to propozycje ze spektrum słodkiego (może poza wybranymi owocami, na przykład agrestem w czekoladzie, gdzie będzie też pasowało półwytrawne).

  • Owoce

Do owoców często ani wina słodkie czerwone, ani wina słodkie białe nie będą pasowały jakoś szczególnie dobrze (chyba że mowa o owocach z bitą śmietaną). W przypadku sałatek owocowych warto postawić na półsłodkie wino, a czasem nawet na półwytrawne. Żeby samo słodkie pasowało optymalnie, taką sałatkę można przybrać białą czekoladą.

  • Desery korzenne

Są one z natury dość rozbudowane smakowo, więc raczej poleca się wina czerwone. Może to być nawet słodkie wino wzmacniane, jeśli mowa na przykład o ciasteczkach korzennych kruchych o mniejszym poziomie słodyczy. Do cięższych deserów zwykle można podać wina mocniejsze, ale warto je równoważyć lekką kwasowością, która przełamuje ogólną słodycz.

  • Wieloskładnikowe ciężkie desery

Czekoladowe ciasto z bakaliami, fondant czy brownie można podać z winem czerwonym w klasycznym wydaniu, ale można też postawić obok nich wino wzmocnione, w tym porto. Wytrawne wino będzie w tym przypadku słabym wyborem, ponieważ nie dorówna słodkością deserowi, nawet jeśli będzie odpowiednio złożone.

  • Desery na bazie wina lub zawierające wino

Jeśli do przygotowania deseru wykorzystane zostało wino lub inny alkohol, to wówczas łączy się je albo z takim samym winem, albo takim, któremu budową najbliżej do alkoholu użytego do przygotowania deseru (na przykład słodkie wino białe do deserów z flambirowanych w białym rumie).

  • Lody

Do lodów podaje się wina białe, co najmniej półsłodkie. Wyjątkiem będą lody czekoladowe, które łączy się z winami czerwonymi lub różowymi. Wino czerwone ma jednak tendencję do dominowania nad lodami, więc tutaj ważniejsza niż kolor deseru będzie intensywność smaków i aromatów.

  • Bezy

Jeśli mają być bardzo słodkie (w formie Pavlovej albo Eton mess) to słodkie wino pasuje bardziej, ale przygotowane z mniejszą ilością cukru będą dobrze komponowały się z półsłodkimi, a czasem nawet wytrawne wino musujące może być ciekawym, choć niestandardowym wyborem. Tu wiele będzie zależało od tego, jak podany będzie sam deser.

Jakie wino słodkie kupić?

Słodkie wino produkowane jest w wielu winnicach, ale rzadko osiąga popularność porównywalną z winami wytrawnymi. Żeby dobrać odpowiednie wino, nie trzeba skupiać się na winnicy, ale na pewno są pewne propozycje, które warto poznać bliżej. Będą to na przykład słodkie wina odmiany Cabernet sauvignon, Sauvignon blanc, tokaje, ale jeśli w grę wchodzą też desery bardziej wytrawne, to oczywiście również włoskie musujące prosecco extra dry czy inne jakościowe wino półwytrawne.

Dobre wino do deseru znajdziesz w naszym sklepie. Świetne wina słodkie, półsłodkie i półwytrawne pozwolą podbić walory smakowe dopracowanych deserów i sprawią, że i Ty, i Twoi goście będziecie zachwyceni.

X