Znajdź nas na

Zarejestruj się i odbierz kupon -10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie!

Czy masz 18 lat?

Treści zawarte na stronie są przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Wchodząc na tę stronę, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności.

Brak produktów w koszyku.

Dobre wino gruzińskie

Dobre wino gruzińskie. Które jest najlepsze?

Gruzja od jakiegoś czasu jest przedstawiana jako raj dla miłośników wina. Postawmy jednak sprawę jasno: gruzińskie wino nie jest żadną nowością, powstawało tu już naprawdę bardzo dawno temu, a to, że do sprzedaży w Polsce trafia więcej gruzińskich win, to przede wszystkim zasługa degustatorów, którzy większą uwagę poświęcili smakowi, niż krajowi pochodzenia.

Historia wina w Gruzji

Winogrodnictwo i winiarstwo na terenie dzisiejszej Gruzji mają tradycję sięgającą – według różnych szacunków – od 7 do 9 tysięcy lat, przy czym „tylko” od sześciu tysięcy było produkowane jako kwevri. To, co działo się później, aż do nastania ZSRR, to w dużej mierze zagmatwana i niejasna karta. Pod zarządem radzieckim wina gruzińskie były niezłe, ale z oczywistych powodów nie były szerzej znane na zachodzie. W samym ZSRR też nie były w stanie przebić popularności win mołdawskich. Eksport gruzińskiego wina na zachód znacząco zwiększył się po tym, jak Rosja – dotychczas największy importer – wprowadziła embargo w 2006 roku.

Czym charakteryzują się wina gruzińskie?

Wina gruzińskie są bardzo nietypowe z kilku powodów. Najważniejszym jest fakt, że udało się tu uniknąć tworzenia olbrzymich monokultur kosmopolitycznych. Spora część winnic bazuje albo na owocach winogron saperavi, albo winogron rkatsiteli. Właśnie z winogron saperavi produkuje się większość win na eksport.

Wina wytwarzane w Gruzji nie mają wyraźnego wspólnego mianownika. Czasem mówi się, że ich cechą charakterystyczną jest owocowy smak, ale to nie do końca prawda. Uprawa winorośli, mikroklimat czy proces dojrzewania mogą to w dużym stopniu zmieniać. Ponieważ w ofercie winnic znajdują się zarówno mocne wina czerwone, jak i delikatne prosecco, próby sprowadzenia ich wszystkich do jakiejś konkretnej cechy bardzo spłycają cały obraz.

Najpopularniejsze wina gruzińskie

Mówiąc o popularnych winach gruzińskich, dość trudno jest odwoływać się do konkretnych winnic. Tu operuje się raczej specyficznymi odmianami win – to kryterium, które poza Gruzją najczęściej nie ma racji bytu, a pod którym należy rozumieć zarówno dobór szczepów, jak i technologię produkcji. Odmian jest łącznie kilkadziesiąt, ale najbardziej znane gruzińskie wina należą tylko do kilku z nich.

  • Pirosmani – to specyficzne, półsłodkie wino z winogron dwóch szczepów: 40% Tsolikauri i 60% Tsitska. Łączy w sobie delikatną, owocową słodycz ze zrównoważoną kwasowością.
  • Tsinandali – połączenie winogron Rkatsiteli i Mtsvane. Jest to bardzo wysoko ceniony trunek, do którego produkcji wykorzystuje się owoce tylko z dwóch mikroregionów.
  • Tvishi – naturalne półsłodkie wino z Tsolikauri. Są to wina białe, które mogą być dość długo przechowywane bez ryzyka utraty swoich walorów smakowych.
  • Mtsvani – wytrawne wino z owoców szczepu o tej samej nazwie. Niekiedy łączy się je z Rkatsiteli, przez co zyskują wyczuwalne nuty ziemi i wyższą kwasowość.
  • Alaznis Veli – jest to kupaż Rkatsitei, Tetra, Tsolikauri i innych. Jest wytwarzane na dość dużą skalę, ale ma charakter wina stołowego.
  • Akhasheni – półsłodkie wino o granatowej barwie i głębokich, ciężkich nutach od czekolady po smołę. Nie jest często spotykane, ale jeśli gdzieś znajdziesz to czerwone wino, z pewnością powinieneś dać mu szansę.
  • Khvanchkara – jest to jedno z najpopularniejszych gruzińskich win półsłodkich. Jest wytwarzane od ponad 100 lat i wrosło w gruzińską kulturę, stając się częścią tradycji winiarskich całego regionu.
  • Kindzmarauli – to czerwone wino z winogron Saperavi z Kachetii. Jest dość mocne, idealne dla bardziej wprawionych podniebień lub na oficjalne spotkania jako prezent.
  • Mukuzani – wino wytrawne, uznawane na świecie za ikonę gruzińskiego wina z Saperavi. Jest wyjątkowe pod względem budowy i koloru.

Poszczególne odmiany win są najczęściej produkowane tylko w pojedynczych regionach – czerwone wino rzadko powstaje w tej samej winnicy, co białe, tam, gdzie dominują nasadzenia winogron saperavi, rzadko sadzi się rkatsiteli i na odwrót. Wszystkie odmiany mają w sobie coś specyficznego, ale granice między nimi są ostre jedynie formalnie. Jeśli chodzi o smak, to wiele – szczególnie mniej popularnych odmian – ma pewne cechy wspólne.

Sprawdź nasze propozycje: Win gruzińskich

Jakie jest najlepsze gruzińskie wino?

Delektowanie się gruzińskim winem wymaga pewnej dojrzałości podniebienia. Dzięki wykorzystaniu nietypowych odmian winogron należą one do produktów wyjątkowych. Słodkie wina nie przypominają w smaku likierów, są zawsze przełamane. Wytrawne z kolei rzadko są wytrawne w 100% – zwykle pojawia się w nich przyjemniejsza w smaku nuta. Które z win jest najlepsze? Ile podniebień i nosów, tyle opinii. Nie można całej gruzińskiej historii produkcji wina zamknąć prostym „kup wino X”. Z każdym kolejnym winem musisz budować własną opinię.

Gruzja zamknięta w butelce wina – sprawdź w naszym sklepie

Naszym zdaniem gruzińskie wina – czerwone i białe – są klasą samą w sobie. Na niezobowiązujące spotkania lub na wielkie uroczystości: któryś z produktów gruzińskich winnic zawsze będzie idealny. Umieść w koszyku wino, którym zaskoczysz wszystkich i samego siebie. Poznawaj nowe smaki i ciesz się doskonałej jakości trunkami z Gruzji.

X