Dobre wino gruzińskie. Które jest najlepsze?
Gruzja od jakiegoś czasu jest przedstawiana jako raj dla miłośników wina. Postawmy jednak sprawę jasno: gruzińskie wino nie jest żadną nowością, powstawało tu już naprawdę bardzo dawno temu, a to, że do sprzedaży w Polsce trafia więcej gruzińskich win, to przede wszystkim zasługa degustatorów, którzy większą uwagę poświęcili smakowi, niż krajowi pochodzenia.
Historia wina w Gruzji
Winogrodnictwo i winiarstwo na terenie dzisiejszej Gruzji mają tradycję sięgającą – według różnych szacunków – od 7 do 9 tysięcy lat, przy czym „tylko” od sześciu tysięcy było produkowane jako kwevri. To, co działo się później, aż do nastania ZSRR, to w dużej mierze zagmatwana i niejasna karta. Pod zarządem radzieckim wina gruzińskie były niezłe, ale z oczywistych powodów nie były szerzej znane na zachodzie. W samym ZSRR też nie były w stanie przebić popularności win mołdawskich. Eksport gruzińskiego wina na zachód znacząco zwiększył się po tym, jak Rosja – dotychczas największy importer – wprowadziła embargo w 2006 roku.
Czym charakteryzują się wina gruzińskie?
Wina gruzińskie są bardzo nietypowe z kilku powodów. Najważniejszym jest fakt, że udało się tu uniknąć tworzenia olbrzymich monokultur kosmopolitycznych. Spora część winnic bazuje albo na owocach winogron saperavi, albo winogron rkatsiteli. Właśnie z winogron saperavi produkuje się większość win na eksport.
Wina wytwarzane w Gruzji nie mają wyraźnego wspólnego mianownika. Czasem mówi się, że ich cechą charakterystyczną jest owocowy smak, ale to nie do końca prawda. Uprawa winorośli, mikroklimat czy proces dojrzewania mogą to w dużym stopniu zmieniać. Ponieważ w ofercie winnic znajdują się zarówno mocne wina czerwone, jak i delikatne prosecco, próby sprowadzenia ich wszystkich do jakiejś konkretnej cechy bardzo spłycają cały obraz.
Najpopularniejsze wina gruzińskie
Mówiąc o popularnych winach gruzińskich, dość trudno jest odwoływać się do konkretnych winnic. Tu operuje się raczej specyficznymi odmianami win – to kryterium, które poza Gruzją najczęściej nie ma racji bytu, a pod którym należy rozumieć zarówno dobór szczepów, jak i technologię produkcji. Odmian jest łącznie kilkadziesiąt, ale najbardziej znane gruzińskie wina należą tylko do kilku z nich.
- Pirosmani – to specyficzne, półsłodkie wino z winogron dwóch szczepów: 40% Tsolikauri i 60% Tsitska. Łączy w sobie delikatną, owocową słodycz ze zrównoważoną kwasowością.
- Tsinandali – połączenie winogron Rkatsiteli i Mtsvane. Jest to bardzo wysoko ceniony trunek, do którego produkcji wykorzystuje się owoce tylko z dwóch mikroregionów.
- Tvishi – naturalne półsłodkie wino z Tsolikauri. Są to wina białe, które mogą być dość długo przechowywane bez ryzyka utraty swoich walorów smakowych.
- Mtsvani – wytrawne wino z owoców szczepu o tej samej nazwie. Niekiedy łączy się je z Rkatsiteli, przez co zyskują wyczuwalne nuty ziemi i wyższą kwasowość.
- Alaznis Veli – jest to kupaż Rkatsitei, Tetra, Tsolikauri i innych. Jest wytwarzane na dość dużą skalę, ale ma charakter wina stołowego.
- Akhasheni – półsłodkie wino o granatowej barwie i głębokich, ciężkich nutach od czekolady po smołę. Nie jest często spotykane, ale jeśli gdzieś znajdziesz to czerwone wino, z pewnością powinieneś dać mu szansę.
- Khvanchkara – jest to jedno z najpopularniejszych gruzińskich win półsłodkich. Jest wytwarzane od ponad 100 lat i wrosło w gruzińską kulturę, stając się częścią tradycji winiarskich całego regionu.
- Kindzmarauli – to czerwone wino z winogron Saperavi z Kachetii. Jest dość mocne, idealne dla bardziej wprawionych podniebień lub na oficjalne spotkania jako prezent.
- Mukuzani – wino wytrawne, uznawane na świecie za ikonę gruzińskiego wina z Saperavi. Jest wyjątkowe pod względem budowy i koloru.
Poszczególne odmiany win są najczęściej produkowane tylko w pojedynczych regionach – czerwone wino rzadko powstaje w tej samej winnicy, co białe, tam, gdzie dominują nasadzenia winogron saperavi, rzadko sadzi się rkatsiteli i na odwrót. Wszystkie odmiany mają w sobie coś specyficznego, ale granice między nimi są ostre jedynie formalnie. Jeśli chodzi o smak, to wiele – szczególnie mniej popularnych odmian – ma pewne cechy wspólne.
Sprawdź nasze propozycje: Win gruzińskich
Jakie jest najlepsze gruzińskie wino?
Delektowanie się gruzińskim winem wymaga pewnej dojrzałości podniebienia. Dzięki wykorzystaniu nietypowych odmian winogron należą one do produktów wyjątkowych. Słodkie wina nie przypominają w smaku likierów, są zawsze przełamane. Wytrawne z kolei rzadko są wytrawne w 100% – zwykle pojawia się w nich przyjemniejsza w smaku nuta. Które z win jest najlepsze? Ile podniebień i nosów, tyle opinii. Nie można całej gruzińskiej historii produkcji wina zamknąć prostym „kup wino X”. Z każdym kolejnym winem musisz budować własną opinię.
Gruzja zamknięta w butelce wina – sprawdź w naszym sklepie
Naszym zdaniem gruzińskie wina – czerwone i białe – są klasą samą w sobie. Na niezobowiązujące spotkania lub na wielkie uroczystości: któryś z produktów gruzińskich winnic zawsze będzie idealny. Umieść w koszyku wino, którym zaskoczysz wszystkich i samego siebie. Poznawaj nowe smaki i ciesz się doskonałej jakości trunkami z Gruzji.