Merlot – jakie to wino? Charakterystyka, smak, cena
Merlot to jeden z najpopularniejszych szczepów winnych. Z jednej strony – to winogrona dość kosmopolityczne, więc uprawiać je można w wielu zakątkach świata, z drugiej jednak – zaskakująco zmienne, choć oczywiście w winach z nich wyprodukowanych pewne cechy się powtarzają.
Wino Merlot – opis
Wina ze szczepu Merlot są względnie proste w odbiorze. Porównuje się je czasem z Cabernet sauvignon czy Cabernet franc, od których są wyraźnie mniej kwasowe, a bardziej owocowe. W owocach tego szczepu jest relatywnie niewiele tanin, więc to świetny surowiec do produkcji win podstawowych, łagodny w smaku, ale przyjemnych i niebanalnych. Tam, gdzie klimat jest cieplejszy i owoce mogą w pełni dojrzeć, powstają wina słodsze, pełniejsze, natomiast zwykle Merlot to wino delikatnie rześkie.
Sprawdź wina ze szczepu Merlot dostępne w naszej ofercie.
Gdzie uprawia się szczep Merlot?
Merlot jest szczepem uprawianym na całym świecie, choć największe jego areały znajdują się we Francji.
- Bordeaux. Tutaj jest to główny szczep, a najczęściej produkuje się z niego wina gatunkowe, choć sporo jest też kupażowanych win stołowych.
- Langwedocja. To ojczyzna wina Merlot dla przeciętnego odbiorcy: dobrych, ale wciąż dość tanich, nieprzesadnie rozbudowanych, ale też nie uproszczonych.
- Włochy. Tutaj z tego szczepu produkuje się głównie wina młode i stołowe, choć są i trunki dojrzewające długo w dębowych beczkach i trafiające na najwyższe półki sklepów.
- Węgry. Merlot uprawiany jest dość powszechnie, daje dobre wina gatunkowe i kupaże.
Tak naprawdę w każdym kraju, który produkuje znaczne ilości win, uprawia się odmianę Merlot. Winnice nią obsadzone znajdują się w Nowej Zelandii, Chile, Argentynie, ale w zależności od regionu w trunku pojawiają się charakterystyczne nuty smakowe i pewne zmiany w kolorze. Merlot z tych miejsc nie będzie zwykle typowy.
Jaki smak ma wino Merlot?
Wina z Merlota mogą być albo świeże i rześkie, delikatnie kwasowe z owocową nutą – jeśli owoce tej odmiany dojrzewały w chłodniejszym klimacie, albo dojrzałe, słodkawe z symboliczną ledwie kwasowością, jeśli powstają z owoców bardzo dojrzałych.
Te wina z Merlota, które były poddane leżakowaniu, mogą nabrać nut czekolady lub aromaty ziół. Bez leżakowania dominują w nich nuty owocowe: śliwki, wiśni czy jeżyn. Odmiana ta daje naprawdę bogaty bukiet i dobry Merlot ma przez to charakter dobrego wina dla osób niekoniecznie ze wprawnym podniebieniem. To łatwe, przyjemne, ale rozbudowane smaki.
Z czym można podawać wino Merlot?
Merlot jest winem bardzo uniwersalnym. Można je podawać praktycznie z każdym daniem: od ciężkich, półtłustych serów, po pieczeń i ryby przyrządzone na parze. Często podaje się je równolegle z chianti, żeby dać gościom wybór smaku.
Niektóre odmiany Merlota mogą nawet zostać podane jako świeże wina deserowe, szczególnie jeśli deser zawiera kakao w dowolnej formie. Ze względu na piękny, czerwony kolor, wykorzystuje się je również jako wina kulinarne do przyrządzania niektórych potraw. Są dość słodkie i niezbyt taninowe, dzięki czemu raczej nie mają tendencji do dominowania nad pozostałymi składnikami.
Wino Merlot – cena
Ze względu na to, że czerwone wina Merlot produkowane są z jednych z najpowszechniej uprawianych winorośli, nie ma problemu ze znalezieniem tanich propozycji. Za butelkę dobrego, choć podstawowego Merlota, trzeba zapłacić 20-30 złotych. Na drugim końcu spektrum znajdą się choćby Château Pétrus czy Château Jacques za 150-170 złotych. Jak na wina wyborowe jest to cena umiarkowana.
Większość konsumentów będzie zadowolona tym, jaki smak wina przynoszą trunki z przedziału 50-60 złotych. Są one bardziej dopracowane od najtańszych, mają już wyraźne aromaty wiśni i innych czerwonych owoców, są słodsze od najpopularniejszych odmian i dają więcej satysfakcji z degustacji.
Wina Merlot w naszej ofercie
Merloty to wina zróżnicowane, ale zawsze godne uwagi. W naszej ofercie mamy ich kilkadziesiąt, żeby zapewnić każdemu możliwość wypróbowania nowego oblicza pozornie znanego już wina.
- Los Flavores Merlot to jedna z najtańszych propozycji. Wino jest jednak dobrze zbudowane, wyraźnie wytrawne i pikantne. Wyczuwalna kwasowość, która jednak w sposób zrównoważony łączy się z aromatami czerwonych owoców. To wino z Chile i ma specyficzny, surowy charakter.
- Château LE BOCAGE to sztandarowy przykład dobrego, ale wciąż względnie taniego francuskiego Merlota. Świetnie zbudowane, doskonale zrównoważone, nieco taninowe i wyraźnie wytrawne, ale też owocowe i z doskonale zarysowaną strukturą. Bardzo uniwersalne i przyjemne w degustacji.
- Badine De La Patache 2015. To już Merlot z najwyższej półki. Dopracowany w każdym calu, mający w każdym calu charakter wina wytrawnego, przeznaczonego raczej dla bardziej wyrobionego podniebienia. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi.
Merloty trzeba odkrywać samodzielnie. Każde z tych win, zależnie od konstrukcji i kraju pochodzenia, ma odrobinę inny charakter. Wszystkie są dość łagodne na tle niektórych innych odmian, jednak nigdy nie są banalne. W naszej ofercie znajdziesz wiele ciekawych propozycji, których odkrywanie da Ci mnóstwo przyjemności.