Znajdź nas na

Zarejestruj się i odbierz kupon -10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie!

Czy masz 18 lat?

Treści zawarte na stronie są przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Wchodząc na tę stronę, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności.

Brak produktów w koszyku.

Merlot

Merlot to czerwony szczep winorośli, który około 30 lat temu wyparł Cabernet sauvignon z pozycji najczęściej nasadzanej odmiany. Jest to odmiana nie tylko kosmopolityczna, ale też o szerokim spektrum zastosowań. Większość trunków na bazie Merlot to wina wytrawne, jednak w odpowiednim klimacie Merlot może dać słodsze owoce na wina łatwiejsze w odbiorze. Może tworzyć doskonałe kupaże, ale też wina gatunkowe. Choć owoce winogron szczepu Merlot są bardzo ciemne, niemal czarne, to wino, które z nich powstaje, nie musi mieć aż tak głębokiej barwy.

Wyświetlanie 1–12 z 52 wyników

Merlot – jakie to wino?

Merlot to jeden z najpopularniejszych szczepów winnych. Z jednej strony – to winogrona dość kosmopolityczne, więc uprawiać je można w wielu zakątkach świata, z drugiej jednak – zaskakująco zmienne, choć oczywiście w winach z nich wyprodukowanych pewne cechy się powtarzają.

Wino Merlot – opis

Wina ze szczepu Merlot są względnie proste w odbiorze. Porównuje się je czasem z Cabernet sauvignon czy Cabernet franc, od których są wyraźnie mniej kwasowe, a bardziej owocowe. W owocach tego szczepu jest relatywnie niewiele tanin, więc to świetny surowiec do produkcji win podstawowych, łagodny w smaku, ale przyjemnych i niebanalnych. Tam, gdzie klimat jest cieplejszy i owoce mogą w pełni dojrzeć, powstają wina słodsze, pełniejsze, natomiast zwykle Merlot to wino delikatnie rześkie.

Gdzie uprawia się szczep Merlot?

Merlot jest szczepem uprawianym na całym świecie, choć największe jego areały znajdują się we Francji.

  • Bordeaux. Tutaj jest to główny szczep, a najczęściej produkuje się z niego wina gatunkowe, choć sporo jest też kupażowanych win stołowych.
  • Langwedocja. To ojczyzna wina Merlot dla przeciętnego odbiorcy: dobrych, ale wciąż dość tanich, nieprzesadnie rozbudowanych, ale też nie uproszczonych.
  • Włochy. Tutaj z tego szczepu produkuje się głównie wina młode i stołowe, choć są i trunki dojrzewające długo w dębowych beczkach i trafiające na najwyższe półki sklepów.
  • Węgry. Merlot uprawiany jest dość powszechnie, daje dobre wina gatunkowe i kupaże.

Tak naprawdę w każdym kraju, który produkuje znaczne ilości win, uprawia się odmianę Merlot. Winnice nią obsadzone znajdują się w Nowej Zelandii, Chile, Argentynie, ale w zależności od regionu w trunku pojawiają się charakterystyczne nuty smakowe i pewne zmiany w kolorze. Merlot z tych miejsc nie będzie zwykle typowy.

Jaki smak ma wino Merlot?

Wina z Merlota mogą być albo świeże i rześkie, delikatnie kwasowe z owocową nutą – jeśli owoce tej odmiany dojrzewały w chłodniejszym klimacie, albo dojrzałe, słodkawe z symboliczną ledwie kwasowością, jeśli powstają z owoców bardzo dojrzałych.

Te wina z Merlota, które były poddane leżakowaniu, mogą nabrać nut czekolady lub aromaty ziół. Bez leżakowania dominują w nich nuty owocowe: śliwki, wiśni czy jeżyn. Odmiana ta daje naprawdę bogaty bukiet i dobry Merlot ma przez to charakter dobrego wina dla osób niekoniecznie ze wprawnym podniebieniem. To łatwe, przyjemne, ale rozbudowane smaki.

Z czym można podawać wino Merlot?

Merlot jest winem bardzo uniwersalnym. Można je podawać praktycznie z każdym daniem: od ciężkich, półtłustych serów, po pieczeń i ryby przyrządzone na parze. Często podaje się je równolegle z chianti, żeby dać gościom wybór smaku.

Niektóre odmiany Merlota mogą nawet zostać podane jako świeże wina deserowe, szczególnie jeśli deser zawiera kakao w dowolnej formie. Ze względu na piękny, czerwony kolor, wykorzystuje się je również jako wina kulinarne do przyrządzania niektórych potraw. Są dość słodkie i niezbyt taninowe, dzięki czemu raczej nie mają tendencji do dominowania nad pozostałymi składnikami.

Wino Merlot – cena

Ze względu na to, że czerwone wina Merlot produkowane są z jednych z najpowszechniej uprawianych winorośli, nie ma problemu ze znalezieniem tanich propozycji. Za butelkę dobrego, choć podstawowego Merlota, trzeba zapłacić 20-30 złotych. Na drugim końcu spektrum znajdą się choćby Château Pétrus czy Château Jacques za 150-170 złotych. Jak na wina wyborowe jest to cena umiarkowana.

Większość konsumentów będzie zadowolona tym, jaki smak wina przynoszą trunki z przedziału 50-60 złotych. Są one bardziej dopracowane od najtańszych, mają już wyraźne aromaty wiśni i innych czerwonych owoców, są słodsze od najpopularniejszych odmian i dają więcej satysfakcji z degustacji.

Wina Merlot w naszej ofercie

Merloty to wina zróżnicowane, ale zawsze godne uwagi. W naszej ofercie mamy ich kilkadziesiąt, żeby zapewnić każdemu możliwość wypróbowania nowego oblicza pozornie znanego już wina.

  • Los Flavores Merlot to jedna z najtańszych propozycji. Wino jest jednak dobrze zbudowane, wyraźnie wytrawne i pikantne. Wyczuwalna kwasowość, która jednak w sposób zrównoważony łączy się z aromatami czerwonych owoców. To wino z Chile i ma specyficzny, surowy charakter.
  • Château LE BOCAGE to sztandarowy przykład dobrego, ale wciąż względnie taniego francuskiego Merlota. Świetnie zbudowane, doskonale zrównoważone, nieco taninowe i wyraźnie wytrawne, ale też owocowe i z doskonale zarysowaną strukturą. Bardzo uniwersalne i przyjemne w degustacji.
  • Badine De La Patache 2015. To już Merlot z najwyższej półki. Dopracowany w każdym calu, mający w każdym calu charakter wina wytrawnego, przeznaczonego raczej dla bardziej wyrobionego podniebienia. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi.

Merloty trzeba odkrywać samodzielnie. Każde z tych win, zależnie od konstrukcji i kraju pochodzenia, ma odrobinę inny charakter. Wszystkie są dość łagodne na tle niektórych innych odmian, jednak nigdy nie są banalne. W naszej ofercie znajdziesz wiele ciekawych propozycji, których odkrywanie da Ci mnóstwo przyjemności.

X