Znajdź nas na

Zarejestruj się i odbierz kupon -10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie!

Czy masz 18 lat?

Treści zawarte na stronie są przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Wchodząc na tę stronę, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności.

Brak produktów w koszyku.

Jakie przekąski do wina wybrać Najlepsze propozycje

Jakie przekąski do wina wybrać? Najlepsze propozycje.

Są wina, które znakomicie smakują solo, ale to raczej wyjątkowe przypadki, które i tak zarezerwowane są na profesjonalną degustację. W większości przypadków winem można cieszyć się bardziej, po nadaniu mu odpowiedniej oprawy, a to znaczy, że warto podać proste przekąski, które z danym winem będą się świetnie komponowały. Jakie konkretnie? Oto naszej podpowiedzi.

Przekąski do białego wina

Białe wino świetnie pasuje do drobiu i dobrze komponuje się z owocami morza. Jeśli chodzi jednak o typowe lekkie i smaczne przekąski, to warto podać do niego na przykład lekkie sery, przy czym do win bardziej wytrawnych mogą to być sery kozie lub na przykład autentyczna burrata. Do lżejszych win białych świetnie będą pasowały owoce: winogrona, ananas lub mus porzeczkowy.

Wino białe podaje się w większości z zimnymi przekąskami. Pasuje ono do lekkich potraw z pewną zawartością warzyw lub owoców. Z przypraw, których warto użyć, należy wymienić galangal lub gałkę muszkatołową, a także cynamon i zieloną kolendrę.

Przekąski do czerwonego wina

Do wina czerwonego – deska serów. To propozycja całkowicie klasyczna i niekontrowersyjna, przy czym powinny się tam znaleźć różne rodzaje serów: wędzony, długo dojrzewająca gouda albo aromatyczny grana padano. Ponieważ są to dość wyraziste sery, można je skontrastować z szynką parmeńską albo wzbogacić o orzechy włoskie.

Czerwone wino podkreśla aromatyczne, pyszne jedzenie. Tutaj warto odwołać się do takich przypraw jak aromatyczne zioła czy wędzone przyprawy. W wersjach słodszych jako przekąski podać można praliny lub gorzką czekoladę albo desery z tłuczonymi ziarnami kakaowca.

Przekąski do wina różowego

Do różowego wina można podać deskę serów, ale raczej lżejszych niż do wina czerwonego – do trunków cięższych pasują na przykład sery z niebieską pleśnią, ale ciekawym rozwiązaniem będą też sałatki z kozim serem i rukolą. W przypadku lżejszych win dobrym pomysłem będą owoce: granat, smoczy owoc albo lekka cytrynowa pianka.

Do wina różowego trudno wskazać typowe przekąski, bo może ono przypominać wino czerwone lub być bliżej spokrewnione z białym winem i wtedy należy korzystać z odpowiedniego zakresu przypraw i składników.

Przekąski do wina półsłodkiego

Do wina półsłodkiego warto podać na przykład szaszłyki wieprzowe z delikatnego mięsa, raczej delikatnie wypieczone, wzbogacone pewną tropikalną nutą: ananasem lub brzoskwinią. Zdecydowanie bardziej typowe będzie jednak podanie takich win na przykład z agrestem w czekoladzie.

Smaczne przekąski do wina półsłodkiego to będą głównie lekkie dania podawane w temperaturze pokojowej bądź nieco poniżej. Powinny to być desery, ale takie, w których jeden ze składników przełamuje słodycz, więc jest delikatnie cierpki, kwaskowy albo gorzkawy.

Przekąski do wina słodkiego

Wina słodkie mają przeważnie charakter deserowy, stąd łączy się je z owocami, przy czym doskonałym rozwiązaniem będzie podanie owoców schłodzonych i lekko kwaskowych: kiwi, agrestu, białej porzeczki czy lekkich winogron. Pyszne przekąski do win słodkich można stworzyć poprzez łączenie białej czekolady, delikatnych orzechów i owoców tropikalnych. Świetnie też pasują tu deserowe wypieki z ciasta francuskiego.

Wina słodkie mają lekki, rozrywkowy charakter i warto dobierać do nich maksymalnie proste przekąski. Przepisy sprowadzają się zwykle jedynie do przygotowania i ewentualnie schłodzenia świeżych owoców.

Przekąski do wina wytrawnego

Do wina wytrawnego dobiera się sery wędzone i długo dojrzewające. Odpowiednie przekąski to również czerwone mięso – także na zimno jako finger food – lub koreczki i dojrzewające wędliny. Nie musi to być chorizo, bo równie dobrze sprawdzi się na przykład dobrze doprawiona i podsuszona kiełbasa polska lub pieprzowa. Warto też podać do czerwonego wina wytrawnego na przykład mini tosty z pastą nduja.

Do wina wytrawnego podaje się spore ilości wędlin, ale powinny to być proste przepisy, które przygotowuje się w kilkanaście minut. Idealne efekty przynosi podanie przekąsek z 3-4 składników, z których jeden jest opiekany, podsmażany, zawędzany albo podsuszany. Owoce pojawiają się raczej rzadko, ale oliwki są jak najbardziej na miejscu.

Przekąski do wina półwytrawnego

Półwytrawne wina doskonale komponują się z większością przekąsek podawanych z czerwonym winem, przy czym tutaj zdecydowanie warto wzbogacić deskę przysmaków o oliwki, pomidory koktajlowe lub wędzoną paprykę. Białe wina półwytrawne z kolei będą doskonale pasowały do sałatek z owocami morza.

Przekąska idealna do wina półwytrawnego powinna mieć maksymalnie 4 składniki. Jeśli wędzone, to niezbyt mocno, to samo dotyczy składników pieczonych. Świetną przekąską będzie focaccia albo dowolny inny drożdżowy placek o podobnym charakterze – sporo jest takich na przykład w kuchni gruzińskiej.

Najlepsze wino w najlepszym stylu

Przekąski do wina powinny być zawsze proste – to wino będzie grało pierwsze skrzypce, dlatego doskonałym pomysłem jest zacząć od wyboru najlepszego trunku. Znajdziesz taki w naszym sklepie, a żeby ułatwić Ci życie, przy wielu z nich opisaliśmy, jakie nuty i składniki najlepiej się z nimi komponują, dlatego kolejna przekąska do wina będzie banalnie prosta w przygotowaniu. Dasz się skusić na wino w najlepszej odsłonie?

X