Zawody związane z winem – sommelier, kiper, enolog.
Od założenia winnicy, aż po dobranie wina do posiłku i jego degustację – z tym trunkiem związanych jak tak wiele ciekawych informacji, że nie jest ich w stanie zapamiętać jedna osoba. Dlatego wokół wina powstało wiele mniej lub bardziej znanych zawodów.
Sommelier
Kim jest sommelier?
Pierwotnie sommelier to był kelner, którego jedynym zadaniem było podawanie win do zamówionych dań. Z oczywistych powodów takie osoby spotykało się tylko w wykwintnych restauracjach, ale w związku z rozwojem kultury winiarskiej, dziś sommelierzy swoją szeroką wiedzę wykorzystują nie tylko po to, żeby dobierać wina do poszczególnych dań, ale wspomagają też proces sprzedaży wina w dobrym sklepie. Ponadto sommelier często ma właściwe kompetencje, żeby dobrać też inne odpowiednie napoje poza winami.
Jak wygląda praca sommeliera?
Sommelier jest przede wszystkim doradcą, a więc musi doskonale znać oferowane wina (lub całą kartę napojów alkoholowych) i dopasowywać je do gustów klientów. Jest to specjalista, który służy gościom na wezwanie.
Jak zostać sommelierem?
Oczywiście prawnych wymogów tutaj nie ma, jednak odpowiedni kurs i dyplom są praktycznie niezbędne. Chodzi o to, żeby sommelier umiał płynnie poruszać się w świecie win, potrafił je dobierać, umiał opisywać aromat czy smak napoju oraz profesjonalnie łączył te informacje z przedstawionymi preferencjami klientów.
Zarobki sommeliera
Nawet podanie szerokich widełek jest pozbawione sensu. Jeśli sommelier dobiera wino tylko na wybranych okazjach, to zarobi raczej niewielkie kilka tysięcy złotych, natomiast eksperci od wina zatrudnieni w najlepszych restauracjach mogą zarobić nawet kilkanaście tysięcy złotych.
Kiper
Kim jest kiper?
Kiper to zawodowy degustator wina. Jest to chyba najbardziej znany zawód związany z winem. Znawca wina skupiający się na jego ocenie organoleptycznej to ekspert, który koniecznie pracuje w winnicy, ale nie tylko tam. Kiperów zatrudniają niektóre ekskluzywne sklepy czy prestiżowe restauracje, w których nie polega się tylko na ocenie dostarczonej przez winiarzy. O kiperach słyszy się też przy okazji wielu konkursów – są tam jurorami, którzy oceniają wino pod względem technicznym, co wbrew pozorom wcale nie jest łatwe.
Jak wygląda praca kipera?
Mówiąc o tym, czym zajmuje się kiper, często sprowadza się jego pracę jedynie do degustacji, natomiast trzeba dodać, że taka osoba musi być zaznajomiona z technologią produkcji wina, uprawą winorośli i innymi tego typu kwestiami, ponieważ poszczególne cechy organoleptyczne zawsze osadza się w szerszym kontekście. Na co dzień natomiast rzeczywiście kiper jest odpowiedzialny za wszechstronną ocenę gotowego wina, ale także trunków w trakcie produkcji, np. dojrzewania.
Jak zostać kiperem?
Kiperem można zostać, mając odpowiednie predyspozycje, bo co się tyczy konkretnych umiejętności technicznych, to tych można się nauczyć na kursach. Istotne jest też obycie, które pozwala lepiej budować opisy smaku czy barw wina i odnosić je do innych trunków.
Zarobki kipera
W internecie chętnie powtarza się kwoty idące w setki tysięcy złotych, natomiast trzeba mieć świadomość, że w niedużych winnicach jest to wyraźnie mniej. Rekordy bije się tylko przy produkcji najbardziej znanych win na całym świecie.
Enolog
Kim jest enolog?
Mówiąc najszerzej, enolog to po prostu znawca wina. Oczywiście trzeba w praktyce to zwykle w jakiś sposób zawęzić, bo poszczególni eksperci mogą – mając rozległą wiedzę – skupiać się na konkretnych zagadnieniach: uprawie winorośli, procesie winifikacji, dojrzewaniu czy na przykład związku klimatu ze smakiem win. Enolog będzie znał winiarstwo od podszewki, więc dobierze kieliszki do wina, wina do potraw, przewidzi, jakie szczepy winorośli będą najlepiej sprawdzały się w mikroklimacie konkretnych winnic i tak dalej.
Jak wygląda praca enologa?
W zależności od zakresu obowiązków enolog będzie brał udział w procesach na różnych etapach produkcji wina, może też częściowo zastąpić zawód sommeliera w restauracji z prostą kartą i tak dalej. Jest to praca wymagająca stałego poszerzania kompetencji.
Jak zostać enologiem?
Można zostać enologiem-samoukiem, jednak dziś najczęściej wybieraną drogą, która uzupełnia pasję i systematyzuje wiedzę, są trwające dwa semestry studia, które mówią o wielu aspektach związanych z produkcją wina, jego historią i wieloma aspektami pracy enologa. Wielu enologów to dawni winogrodnicy lub winiarze. Zdecydowanie, żeby zostać enologiem, trzeba mieć i sporo pasji, i dużą dawkę teoretycznej wiedzy.
Zarobki enologa
To, ile zarobi enolog, zależy od jego konkretnych zadań i tego, czy będzie to podstawowy zawód, czy raczej dodatkowe zajęcie. Mowa przeważnie o zarobkach nieprzekraczających kilkudziesięciu tysięcy złotych rocznie nawet w przypadku osób, które poświęcają tej pracy sporo czasu.
Inne zawody związane z winem
Poza wspomnianymi wyżej zawodami są też inni specjaliści, którzy zawodowo związani są z winem. Pomijając winogrodników i winiarzy, mogą to być między innymi:
- menedżer winnicy;
- mistrz kawiarni winnej;
- specjaliści związani ze standaryzacją;
- edukatorzy;
- wyspecjalizowani projektanci piwnic winiarskich.
Do tej listy trzeba dodać wielu innych specjalistów, którzy skupiają się na branży winnej: projektantów etykiet, technologów, handlowców i tak dalej. Choć te zawody brzmią znajomo, to zwykle w kontekście wina ich charakterystyka jednak jest wyraźnie zmodyfikowana.
Podsumowanie
Proces produkcji wina jest niezmiernie skomplikowany, a przecież wcale nie kończy drogi trunku na stół. Zagadnień, które rozważa się w kulturze winiarstwa, jest naprawdę multum, więc i w zawodach związanych z winem pracuje spora grupa osób. Niektóre z tych zawodów traktują przedmiot szeroko, inne to bardzo wąskie specjalizacje, ale dla każdego z doświadczonych ekspertów jest do wykonania bardzo ważne zadanie.