Znajdź nas na

Zarejestruj się i odbierz kupon -10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie!

Czy masz 18 lat?

Treści zawarte na stronie są przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Wchodząc na tę stronę, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności.

Brak produktów w koszyku.

Potrawy z winem

Najsmaczniejsze potrawy i koktajle z winem

Wino, poza tym, że można po prostu je degustować obok dania, może być też znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Co najważniejsze, są to w dużej części bardzo proste przepisy, które nie wymagają znaczących modyfikacji w stosunku tych dań, które już znasz.

Nasze propozycje dań z winami

Proste, szybkie, łatwe do przygotowania w każdej kuchni – dania z winem są naprawdę atrakcyjne. W niektórych dodatek wina jest obowiązkowym składnikiem, w innych wartą wykorzystania opcją. Oto kilka naszych propozycji.

Dania z czerwonym winem

Zapraszamy do odkrycia kulinarnej przyjemności w postaci wyjątkowych dań z czerwonym winem! Ta bogata i aromatyczna esencja doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami, nadając potrawom wyjątkowy smak i głębię. Poniżej 3 przykłady dań z wykorzystaniem czerwonego wina:

  • Risotto z grzybami

Risotto praktycznie nie wymaga zachodu – mówiąc brutalnie, to po prostu inna technika przyrządzania ryżu. W wersji z grzybami to one powinny zostać przygotowane w pierwszej kolejności, ponieważ grzybów nie da się rozgotować. Po dołożeniu do nich ryżu, zalej go szklanką czerwonego wina, a dopiero, kiedy ono odparuje, zalej bulionem. Prawdopodobnie będzie potrzeba go mniej niż zwykle. Do risotto najlepiej będzie wykorzystać czerwone wino o niewielkiej zawartości tanin.

  • Gulasz wołowy

Czerwone wino wytrawne jest znakomite jako dodatek do gulaszu. Jeśli wołowinę obsmażasz w garnku, to możesz wykonać winem jego deglazing, a dopiero później dodać pozostałe składniki. Wino można też dodać do sosu na późniejszym etapie, jednak wtedy jego aromaty mogą nie mieć dość czasu, żeby przegryźć się z pozostałymi. Wołowina z winem będzie tym lepsza, jeśli dodasz takie składniki jak cebula lub czosnek.

  • Sos do czerwonego mięsa

Na czerwonym winie można przygotować znakomity sos do steków. Na maśle trzeba podsmażyć cebulę, dodać sporą ilość nasion jałowca, pieprzu i – nieco później – czosnek. Kiedy wszystko to się zarumieni, całość należy zalać winem i mieszać regularnie, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. W przypadku zastosowania kwasowego wina, sos można posłodzić, do czego najlepiej jest użyć miodu. Ten powinien być dość wyrazisty, na przykład gryczany lub spadziowy, a nie delikatny, jak lipowy czy akacjowy. Jeśli masz dostęp do miodu kasztanowego, ten sprawdzi się idealnie.

Dania z białym winem

Zapraszamy Cię w podróż po delikatnych i wyrafinowanych smakach dań z białym winem! To niezwykły napój, który dodaje potrawom subtelności i harmonii, dzięki czemu są one prawdziwym kulinarnym doznaniem. Poniżej 3 przykłady dań z wykorzystaniem białego wina:

  • Krewetki w białym winie

Wino można dodać do krewetek, kiedy danie już dochodzi na patelni i wtedy są dwie opcje – albo krewetki w winie ugotować, albo wyjąć je wcześniej, a na bazie swoistego winno-krewetkowego “bulionu” przygotować sos. W tym drugim przypadku można dodać więcej wina, a następnie cały płyn zredukować, dodając do niego na przykład odrobinę rozmarynu.

  • Kurczak w białym winie

W podobny sposób można przygotować także kurczaka, który powinien zostać usmażony na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek (pamiętaj, żeby nie przegrzać patelni, bo oliwa się spali), cytryny i tymianku. Kiedy kurczak będzie obsmażony, można zalać go białym winem i w ten sposób podgotować na bardzo wolnym ogniu. Jeśli masz termometr, kieruj się jego wskazaniami – drób powinien osiągnąć w najgłębszym miejscu temperaturę około 60 stopni.

  • Sos do ryb

Sos do ryb jest chyba najlepszym sposobem na wykorzystanie kulinarne białego wina. Mając więcej czasu, dobrze by było przygotować autentyczną redukcję octową z zielem angielskim, liściem laurowym i nawet odrobiną rozmarynu. Dodaje się ją w bardzo małej ilości do rozpuszczonego w rondelku masła ze średnią ilością drobno posiekanej cebuli. Ocet zadziała jak emulgator i będzie można, mieszając sos, dobrze go zagęścić

Dania z różowym winem

Zapraszamy do eksploracji wyjątkowego świata dań z różowym winem, które w sobie łączą świeżość i lekkość, tworząc niezwykle apetyczne kompozycje. Różowe wino, znane także jako “rosé”, posiada subtelny aromat i delikatny smak, który doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami kulinarnymi. Poniżej 3 przykłady dań z wykorzystaniem wina różowego:

  • Bolognese

Sos boloński przeważnie robi się z winem czerwonym, jednak my polecamy użyć różowego. Owoce w jego aromacie bardzo dobrze komponują się z wyrazistym, ale przecież kwaskowym i świeżym sosem. Bolognese z dodatkiem wina różowego jest delikatniejsze i lżejsze niż z czerwonym. Wino można dodać praktycznie na każdym etapie, zważywszy na to, że klasyczne bolognese przygotowuje się kilka godzin. W wersji “na szybko” lepiej wino dodać na początku.

  • Wegański gulasz

Gulasz z wołowiny przygotowuje się z ciężkim czerwonym winem, natomiast z warzywami lepiej komponuje się lżejsze wino różowe. Nie musi mieć wysokiej zawartości alkoholu, nie powinno być też mocno taninowe. Warto takie danie wzbogacić sporą ilością młotkowanego pieprzu. Wino dobrze jest dodać do gulaszu w połowie czasu gotowania, żeby potrawa miała dość czasu, by wykształcić ostateczny smak.

  • Winna galaretka

To przepis będący raczej wariacją na temat panna cotta i też przeważnie przygotowywany na białym winie, ale jeśli znajdziesz delikatne, kwiatowe różowe, to może ono tu odegrać główną rolę. Wino należy zaprawić sokiem z cytryny i posłodzić, a następnie zagęścić żelatyną zgodnie z informacjami na opakowaniu. Do płynu można dodać płatki migdałów i żurawinę lub rodzynki. Te dodatki mogą stanowić nawet 1/4 całego deseru. Zawsze warto do gotowania używać najlepszego możliwego wina, ale w tym przypadku, gdzie trunek zachowa swój charakterystyczny smak, na pewno nie można iść na kompromis.

Koktajle z winem

Magiczny świat koktajli z winem, gdzie klasyczne trunki łączą się z wyrafinowanym winem, tworząc niezwykle smakowite i oryginalne kompozycje. Koktajle z winem to doskonałe połączenie tradycji z innowacją, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale także pięknym wyglądem i aromatem.

  • Sangria

To klasyczna propozycja na bazie czerwonego (rzadziej różowego) wina. Koktajl buduje się na obranych owocach, przeważnie jabłkach lub pomarańczach, ale możesz użyć niemal dowolnych, w tym również takich, które są mrożone na sucho. Owoce zalewa się winem, całość czasem wzmacnia na przykład brandy i podaje z lodem.

  • Spritz

To także klasyka, która jednak w Polsce nie przyjęła się szczególnie dobrze. Spritz to koktajl z wina musującego (zwykle prosecco), wody, soku z cytryny lub pomarańczy. Wodę w przypadku łagodnych win warto zastąpić tonikiem.

  • Bellini

To chyba najprostsza propozycja, bo ten koktajl jest po prostu połączeniem delikatnych win musujących z musem brzoskwiniowym. Ten ostatni można wprawdzie zastąpić sokiem, ale wtedy efekt nie jest równie dobry.

X