Znajdź nas na

Zarejestruj się i odbierz kupon -10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie!

Czy masz 18 lat?

Treści zawarte na stronie są przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Wchodząc na tę stronę, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności.

Brak produktów w koszyku.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc jest winem bardzo charakterystycznym. Dominuje tu wyraźna kwasowość, niemal zimna świeżość i surowość, przy czym po poprawnej winifikacji wino będzie też zaskakiwało nutami owoców tropikalnych. Nuty owocowe są jednak łatwe do zgubienia w czasie fermentacji – nutami owoców egzotycznych wyróżniają się przede wszystkim dobrze wyprowadzone wina. Niekiedy na podniebieniu wino to rozwija również wyraźny akcent kojarzony z pieprzem.

Wyświetlanie 1–12 z 29 wyników

Wina ze szczepu Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc to jedna z najbardziej rozpoznawalnych odmian winogron, a co za tym idzie, także wina. Są one dość zróżnicowane, a że jest to szczep kosmopolityczny, to charakter wina będzie zależał nie tylko od klimatu, ale też szczegółów procesu winifikacji.

Historia szczepu Sauvignon blanc

W opowieści o historii Sauvignon blanc więcej jest pytań niż odpowiedzi. O ile z dość dużą pewnością można stwierdzić, że jest to średniowieczny szczep francuski, to już wśród ekspertów nie ma zgody co do tego, czy wywodzi się od francuskich dzikich winogron z XV wieku, czy może jest odmianą o 200 lat późniejszą. Nie brak też głosów, że właściwie to mogła być jedna z dzikich krzyżówek – na to by wskazywało podobieństwo do francuskich słów “sauvage” czy łacińskiego “silva“. Pewne jest natomiast, że szczep Sauvignon blanc z Francji został wyprowadzony na cały świat (gdzieniegdzie przyjmując nową nazwę, jak na przykład Fumé blanc w Kalifornii).

Gdzie uprawia się winorośl Sauvignon blanc?

  • Francja
    Rejon Bordeaux i Doliny Loary to dwa regiony winiarskie, które mogłyby wino Sauvignon blanc traktować jako swoją wizytówkę. Co może być pewnym zaskoczeniem, w samym Bordeaux tworzy się z nich zarówno klasyczne wina wytrawne, jak i słodkie wino Sauvignon blanc.
  • Włochy
    Tutaj szczep ten buduje wytrawne wina z północnego wschodu kraju, ale w klasie DOC jest to jeden z podstawowych szczepów w wielu regionach. Włoskie wino z tej odmiany nie różni się może diametralnie od Francuskiego, ale bardziej wprawne podniebienie wychwycie pewne niuanse i detale.
  • Kalifornia
    Tu powierzchnia upraw też jest spora, natomiast z Sauvignon blanc tworzy się inny rodzaj wina – nie leżakuje ono w beczkach, dzięki czemu zmienia smak z wyraźnie trawiastego na bardziej zaokrąglony, w którym wyczuwalne są owoce tropikalne i aromaty cytrusów.
  • Nowa Zelandia
    Dla Nowej Zelandii specyficzne stały się wina wyróżniające się wysoką kwasowością, intensywnym smakiem i aromatem. To jedno z tych win, które zamykane są zakrętkami na czas transportu – dzięki temu biały szczep winorośli pozwala stworzyć wina młode do eksportu na cały świat.
  • Chile
    W Chile w zależności od klimatu Sauvignon blanc daje wina o wysokiej kwasowości lub wino pełne i okrągłe. Przeważnie jest dość kwasowe, z wyczuwalną nutą zielonego agrestu i świeżo ściętej trawy, przypomina przy tym w smaku raczej wina francuskie niż kalifornijskie czy włoskie.

Ciekawostki dotyczące Sauvignon blanc

  • Jest to jeden z tych szczepów, których powierzchnia nasadzeń dynamicznie się zwiększa: krzewy są odporne na chłód i najpowszechniej występujące szkodniki, uprawia się je łatwo, za to sam proces winifikacji wymaga sporego doświadczenia, żeby nie zgubić żadnej z nut smakowych.
  • Sauvignon blanc jest jedną z trzech podstawowych odmian dozwolonych w produkcji wina bordoskiego – i zdobywa sobie coraz większe uznanie.
  • Wino to będzie Ci smakowało, jeśli lubisz ziołowe aromaty. W tych winogronach jest dużo związków z grupy metoksypirazyn – to one odpowiadają za aromaty kolendry, bukszpanu czy mentolu. Niektórzy nawet twierdzą, że Sauvignon blanc to taki wermut wśród klasycznych win.
  • Specjalnie z myślą o winach z tego szczepu opracowano udoskonalone metody winifikacji na przykład pod “poduszką” z dwutlenku węgla, co ma zapobiegać ucieczce aromatów i utrzymywać jak najniższą temperaturę, w której w ogóle będzie zachodziła odpowiednio intensywna fermentacja.

Do jakich potraw dodaje się Sauvignon blanc?

W kuchni białe wino Sauvignon blanc jest naprawdę bardzo wszechstronne. Jak większość białych trunków, świetnie łączy się z owocami morza. Wyraziste, dojrzewające w dębowych beczkach odmiany będą też znakomite do potraw z białym mięsem. Nowozelandzkie Sauvignon dobrze komponuje się z kolei z lekkimi sałatkami czy nawet miękkimi serami. To jedno z niewielu win, które równie dobrze uzupełnia owoce morza i kozie sery.

Sauvignon blanc – cena

To nie są drogie wina. Dolna granica to około 25-30 złotych, przy czym za tę cenę raczej nie można liczyć na ponadprzeciętne wina. Mogą być oczywiście całkowicie poprawne, dojrzałe i ciekawe, jednak dopiero w okolicy 50-80 złotych pojawiają się zdecydowanie bardziej fascynujące propozycje. Szczep ten jest szeroko uprawiany, ale tylko niektóre lokalizacje w chłodniejszym klimacie pozwalają na tworzenie szczególnie zaskakujących trunków, stąd i zróżnicowanie cenowe.

Gdzie warto kupić Sauvignon blanc?

W naszym sklepie mamy bogaty wybór win z Sauvignon blanc. To w większości doskonałe wina wytrawne, ale możesz znaleźć takie, na jakie masz dziś ochotę. Z Francji, Niemiec, Kalifornii czy Nowej Zelandii? To Ty decydujesz o tym, który zakątek świata dziś odkryjesz!

X