Znajdź nas na

Zarejestruj się i odbierz kupon -10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie!

Czy masz 18 lat?

Treści zawarte na stronie są przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Wchodząc na tę stronę, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności.

Brak produktów w koszyku.

Chardonnay

Chardonnay to prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalny szczep białych winogron uprawiany na skalę przemysłową w każdym kraju winiarskim. W cieplejszym klimacie winogrona dojrzewają do bardzo wysokiej słodyczy, co pozwala tworzyć z nich ciekawe słodkie trunki lub – częściej – stosunkowo mocne wina wytrawne. Jest to także jedna z odmian najczęściej stosowanych przy produkcji win musujących. Odmiana kosmopolityczna, ale w zależności od warunków klimatycznych dająca wina o całkowicie odmiennej budowie i charakterze.

Wyświetlanie 1–12 z 53 wyników

Chardonnay – jakie to wina?

Chardonnay to jedno z najpopularniejszych białych win. Powstaje z kosmopolitycznej, przemysłowej odmiany winorośli, ale owoce Chardonnay mają olbrzymi potencjał winifikacyjny i stanowią wręcz wizytówkę niektórych regionów winiarskich na świecie.

Historia szczepu Chardonnay

Odmiana Chardonnay po raz pierwszy jest wspomniana jest w dokumentach z 2. połowy XVII wieku (a niektóre podania mówią o wieku XII), jednak współczesne badania dowodzą, że oleiste Chardonnay to w istocie naturalna krzyżówka Pinot gris z Gouais blanc, przy czym ten drugi szczep dziś niemal nie jest uprawiany. Za ojczyznę Chardonnay należy uznać francuski rejon Chablis w Burgundii, aczkolwiek dziś winogrona te są uprawiane w wielu miejscach. Rozprzestrzeniały się, ponieważ w przeciwieństwie do takich odmian jak Sauvignon blanc czy Pinot noir, bardzo dobrze znoszą chłodniejszy klimat.

Gdzie uprawia się winorośl Chardonnay?

Francja

Jak na ojczyznę szczepu przystało, to właśnie tutaj uprawia się nie tylko najwięcej Chardonnay, szczególnie w okolicy miasta Chablis i pozostałej części Burgundii. Winogrona zbierane są także w Szampanii, gdzie kupażuje się je w szampanach albo tworzy jednogatunkowe wina jakościowe musujące. Zwykle powstają tu wina świeże, orzeźwiające, bukietem przywodzące na myśl raczej zielone jabłka lub kwaśne owoce cytrusowe. Niektóre winnice konstruują z Chardonnay wino mocno mineralne z delikatną nutą owoców tropikalnych. W niektórych regionach Francji owoce poddaje się fermentacji malolaktycznej, co łagodzi smak win.

Kalifornia

Poza tym, że Chardonnay nieźle znosi chłód, to jako jedna z wielu białych odmian nadaje się też do uprawy w klimacie Kalifornii. Tutaj jednak smak wina będzie inny, jako że same owoce mogą dojrzewać dłużej, a i proces produkcyjny jest nieco inny, ponieważ wina czasem przechodzą fermentację malolaktyczną na wzór francuski i są leżakowane w beczkach dębowych. Białe wino nabiera głębszego odcienia, a także nabiera charakterystycznego, dojrzałego aromatu od garbników, które są ważnym składnikiem przenikającym do niego z drewna.

Australia i Nowa Zelandia

Chardonnay tradycyjnie uznaje się za winogrona odporne na surowy klimat, więc i w Nowej Zelandii, i w południowej Australii winnice często są nimi właśnie obsadzane. Klimat tu nie jest bardzo surowy, ale swoją charakterystyką wpływa na smak win – są one mniej mineralne, a bardziej owocowe, o nieco bardziej kremowej strukturze niż wina francuskie.

Inne regiony

Chardonnay to jeden z najbardziej rozpowszechnionych szczepów międzynarodowych uprawianych na całym świecie. W krajach środkowej Europy jest wykorzystywany dość często, na przykład w Austrii produkuje się z niego świetne kupaże i wina jednogatunkowe, sporo jest też Chardonnay z Włoch. Poza Europą sporo winnic znajduje się też w Chile i Argentynie.

Charakterystyka smaku wina Chardonnay

Dobrze przetworzone owoce Chardonnay mogą dać bogate, pięknie rozwijające się wina.

  • Bourgogne Chardonnay AOP Victor Berard – przyjemne, kwiatowo-cytrusowe wino, które leżakuje przez 8 miesięcy w beczkach, nabierając charakterystycznej barwy i złotego kolorytu. W smaku wyczuwalna nuta prażonych migdałów.
  • Castillo de Aresan Chardonnay – wytrawne, owocowe wino z Hiszpanii. To kwasowe Chardonnay z wyraźną nutą drzewną, która zaokrągla wino i dodaje mu specyficznego uroku.
  • Incantare Chardonnay – delikatne półwytrawne wino z Mołdawii. Nie dojrzewa w dębowych beczkach, więc zachowuje przyjemny, orzeźwiający i lekki charakter specyficzny dla świeżego Chardonnay.

Ciekawostki dotyczące wina Chardonnay

  • Chardonnay to chyba najbardziej elastyczny szczep: w okolicy Mersault trunki w większości przechodzą fermentację malolaktyczną, poza tym regionem stosuje się battonage czy dojrzewanie w różnych beczkach, ale niektóre winnice pozwalają winogronom fermentować niemal spontanicznie – za każdym razem powstaje inne wino.
  • Obecnie powierzchnia winnic kalifornijskich obsadzonych Chardonnay to prawie 10% więcej, niż zajmują francuskie winnice z tym szczepem.
  • Chardonnay świetnie nadaje się do kupażowania – łączy się je choćby z Pinot meunier, by uzyskać ciekawe wina musujące.

Do jakich potraw dodaje się wino Chardonnay?

Chardonnay to wino, które podaje się tradycyjnie do owoców morza. Dobrze komponuje się też z rybami – głównie lekkimi i białymi, a także z białym mięsem. W połączeniu z owocami morza najlepiej prezentują się wino musujące lub klasyczny, rześki Chardonnay, natomiast do drobiu podaje się miękkie wina.

Wino Chardonnay – cena

Chardonnay może być jednym z najtańszych win. W północnych Włoszech czy Mołdawii powstają wina dobrej klasy, które można kupić u nas już za mniej niż 30 złotych. Oczywiście odmiany leżakujące i dojrzewające będą droższe, jednak nawet za bardzo dobrego wina z tego szczepu płaci się mniej więcej 50-80 złotych za butelkę.

Gdzie można kupić wino Chardonnay?

W naszym sklepie znajdziesz wino Chardonnay z różnych zakątków świata i o różnym charakterze. Bez względu na to, czy szukasz popularnego, prostego trunku, czy chcesz posmakować tego, co najlepsze z Chardonnay, na pewno nie wyjdziesz od nas zawiedziony. Zajrzyj do sklepu winolubni.pl i poznaj wszystkie oblicza Chardonnay.

X