Wyświetlanie 25–36 z 40 wyników
Wina ze szczepu Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon to jedna z najpopularniejszych i najbardziej rozpowszechnionych odmian ciemnych winorośli. Przeznaczona głównie do produkcji win wytrawnych, ma pewne cechy, które ją wyróżniają. Dziś wina Cabernet sauvignon często stanowią pewien standard w porównaniach i to do nich często odnosi się specyfikę innych trunków.
Historia szczepu Cabernet Sauvignon
Wbrew temu, co można by przypuszczać, nie jest to szczególnie stara odmiana winorośli. Została wyprowadzona w XVII wieku w Bordeaux. Wytypowano również przodków odmiany sauvignon: Cabernet franc i Sauvignon blanc. Obie one są uprawiane także dziś i dają podobne wina, ale wyprowadzenie nowego szczepu należy kojarzyć raczej z zaletami uprawy, a nie zmianami smaku.
Gdzie uprawia się Cabernet Sauvignon?
Winnice obsadzone Cabernet sauvignon można znaleźć właściwie na całym świecie. Tym, co pozwoliło na tak duże rozpowszechnienie, jest wysoka odporność na przymrozki i gruba skórka chroniąca owoce. Dlatego Cabernet sauvignon wykorzystują i kalifornijskie winnice, i chłodne regiony winiarskie Francji, i jeszcze zimniejsze od nich Chile czy Argentyna. W Nowym Świecie winogrona tej odmiany zresztą okazały się szczególnie cenne, ale winnice sauvignon znajdują się niemal w każdym zakątku świata.
Charakterystyka smaku wina Cabernet Sauvignon
Z Cabernet sauvignon tworzy się zarówno wina jednoodmianowe, jak i łączy się je z innymi, często buduje się na przykład wina Cabernet sauvignon/ Merlot. Cechą wspólną zwłaszcza dla jednoodmianowych win jest ich barwa. Wina z tego szczepu nabierają głębokiej purpurowej barwy z wyraźnymi refleksami.
Jeżeli chodzi o smak, jest to sprawa zdecydowanie bardziej skomplikowana, ponieważ wina pochodzące z różnych regionów często są do siebie niezbyt podobne. Podstawowy typ to średnio ciężkie wino, które ma garbniki wyraźniejsze, niż większość typowych win. W bukiecie dominują nuty czerwonych owoców z naciskiem na porzeczkę, drzewne z dominacją żywicy. W zależności od winnicy często pojawiają się tu także aromaty wanilii, korzenne czy delikatnie łączące się z gorzką czekoladą.
Aby uzyskać delikatne garbniki i złagodzić początkową wysoką zawartość tanin, łączy się Cabernet sauvignon z innymi odmianami. Smak trunku zmienia się też w przypadku win starzonych, a do tego wykazuje ono wielką zdolność. Pojawia się wtedy aromat fiołków, orzecha kokosowego, a w zasadniczo owocowym aromacie wyraźniejsze stają się też nuty zielonego pieprzu i innych korzeni, które w winie młodym są raczej tłem.
Co warto wiedzieć o Cabernet Sauvignon
Jak można się było spodziewać po szczepie bardzo kosmopolitycznym i wszechstronnym, nie wszystkie jego cechy daje się zamknąć w jednoznacznym opisie.
- Choć zasadniczo wina z tego szczepu to czerwone wino wytrawne, niektórzy winiarze budują na jego bazie wina różowe, półsłodkie i nawet słodkie.
- Francuski region Bordeaux do dziś jest znany z uprawy tej odmiany, ale czy jest to obecnie miejsce, gdzie powstają najlepsze tego typu wina? Tu nawet najlepsi eksperci nie są w pełni zgodni.
- Cabernet sauvignon to jedno z nielicznym win, w którym wyczuwalne mogą być nie tylko aromaty czarnej porzeczki, ale i aromaty warzywne, na przykład nuty zielonej papryki z jej charakterystyczną goryczką.
Tego wina nie da się zamknąć w jednym opisie, bo poszczególne trunki bardzo się od siebie różnią – więcej jest między nimi różnic niż podobieństw.
Z czym podawać Cabernet Sauvignon?
Szczep Cabernet sauvignon daje mocne, wyraziste wino, szczególnie jeśli leżakuje w dębowych beczkach i smak jeszcze się wzmacnia. Poleca się więc podawanie go do złożonych potraw z czerwonego mięsa, w tym szczególnie steków. Jeśli kupuje się wino regionalne, to zwykle warto też rozejrzeć się za lokalnymi odmianami mięs lub ostrych, starych serów. Choć cabernet sauvignon powstał w regionie Bordeaux, to jednak ten szczep wina średnio kojarzy się z kuchnią francuską.
Ciekawostką może być fakt, że Cabernet sauvignon cieszy się dużym wzięciem jako wino do deserów na bazie gorzkiej czekolady. To nie jest jednak jego typowe zastosowanie. Warto natomiast pamiętać, że szczepy Cabernet sauvignon są bardzo plastyczne i niektóre bardziej owocowe wina będzie można dopasować nawet do drobiu lub past, choć raczej nie będzie to w pełni zgodne ze szkołą dobierania wina (co nie znaczy, że nie warto eksperymentować).
Cena Cabernet Sauvignon
Czerwone wino Cabernet sauvignon nie jest drogie – to bardzo popularna odmiana i produkcji wina z niej podejmuje się wiele winnic. W wielu przypadkach będzie to najtańsze wino, jakie można nabyć: już od kilkunastu – dwudziestu kilku złotych za butelkę. Pełny smak wina zwykle wyczuwa się w nieco droższych propozycjach, powiedzmy rzędu 40, 50, 60 złotych. Najdroższe, starzone, mające bogaty smak, ale i rozbudowaną historię, mogą być warte kilkaset złotych. Takie wytrawne wino zawdzięcza swoją cenę jednak bardziej samemu dojrzewaniu niż samemu szczepowi.
Gdzie warto kupić Cabernet Sauvignon
W naszym sklepie kupisz doskonałe wina Cabernet sauvignon z wielu regionów świata. To bardzo różne trunki, dzięki którym doskonale wzbogacisz swoją kuchnię i przekonasz się, że wino ze szczepu Cabernet sauvignon pasuje prawie wszędzie, jeśli umiejętnie komponuje się potrawy. Zadbaliśmy o to, żeby wszystkie nasze propozycje były przystępne cenowo w swojej klasie – z nami spróbujesz najlepszych win tego szczepu.