Znajdź nas na

Zarejestruj się i odbierz kupon -10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie!

Czy masz 18 lat?

Treści zawarte na stronie są przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Wchodząc na tę stronę, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności.
Punkty lojalnościowe:
Andreola Prosecco Extra Dry Asolo

79,00 

Ilość: 1

Zanin Limoncello Luxury włoski likier cytrynowy
Zanin Limoncello Luxury

118,00 

Ilość: 1

BARBERA D'ALBA DOC wino włoskie czerwone wytrawne
BARBERA D'ALBA DOC

74,00 

Ilość: 1

FILIPETTI FRAGOLINO ROSE wino włoskie różowe słodkie musujące
FILIPETTI FRAGOLINO ROSE

Pierwotna cena wynosiła: 35,00 zł.Aktualna cena wynosi: 29,50 zł.

Ilość: 1

FILIPETTI FRAGOLINO BIANCO wino włoskie białe słodkie musujące
FILIPETTI FRAGOLINO BIANCO

Pierwotna cena wynosiła: 35,00 zł.Aktualna cena wynosi: 29,50 zł.

Ilość: 1

FRAGOLINO FIORELLI ROSSO wino czerwone słodkie musujące
FRAGOLINO FIORELLI ROSSO

Pierwotna cena wynosiła: 35,00 zł.Aktualna cena wynosi: 24,90 zł.

Ilość: 1

FRAGOLINO FIORELLI ROSSO wino czerwone słodkie musujące
FRAGOLINO FIORELLI ROSSO zestaw 6 win

Pierwotna cena wynosiła: 210,00 zł.Aktualna cena wynosi: 144,90 zł.

Ilość: 1

Całkowity:

639,80 
Punkty lojalnościowe:
Andreola Prosecco Extra Dry Asolo

79,00 

Ilość: 1

Zanin Limoncello Luxury włoski likier cytrynowy
Zanin Limoncello Luxury

118,00 

Ilość: 1

BARBERA D'ALBA DOC wino włoskie czerwone wytrawne
BARBERA D'ALBA DOC

74,00 

Ilość: 1

FILIPETTI FRAGOLINO ROSE wino włoskie różowe słodkie musujące
FILIPETTI FRAGOLINO ROSE

Pierwotna cena wynosiła: 35,00 zł.Aktualna cena wynosi: 29,50 zł.

Ilość: 1

FILIPETTI FRAGOLINO BIANCO wino włoskie białe słodkie musujące
FILIPETTI FRAGOLINO BIANCO

Pierwotna cena wynosiła: 35,00 zł.Aktualna cena wynosi: 29,50 zł.

Ilość: 1

FRAGOLINO FIORELLI ROSSO wino czerwone słodkie musujące
FRAGOLINO FIORELLI ROSSO

Pierwotna cena wynosiła: 35,00 zł.Aktualna cena wynosi: 24,90 zł.

Ilość: 1

FRAGOLINO FIORELLI ROSSO wino czerwone słodkie musujące
FRAGOLINO FIORELLI ROSSO zestaw 6 win

Pierwotna cena wynosiła: 210,00 zł.Aktualna cena wynosi: 144,90 zł.

Ilość: 1

Całkowity:

639,80 
Punkty lojalnościowe:
Andreola Prosecco Extra Dry Asolo

79,00 

Ilość: 1

Zanin Limoncello Luxury włoski likier cytrynowy
Zanin Limoncello Luxury

118,00 

Ilość: 1

BARBERA D'ALBA DOC wino włoskie czerwone wytrawne
BARBERA D'ALBA DOC

74,00 

Ilość: 1

FILIPETTI FRAGOLINO ROSE wino włoskie różowe słodkie musujące
FILIPETTI FRAGOLINO ROSE

Pierwotna cena wynosiła: 35,00 zł.Aktualna cena wynosi: 29,50 zł.

Ilość: 1

FILIPETTI FRAGOLINO BIANCO wino włoskie białe słodkie musujące
FILIPETTI FRAGOLINO BIANCO

Pierwotna cena wynosiła: 35,00 zł.Aktualna cena wynosi: 29,50 zł.

Ilość: 1

FRAGOLINO FIORELLI ROSSO wino czerwone słodkie musujące
FRAGOLINO FIORELLI ROSSO

Pierwotna cena wynosiła: 35,00 zł.Aktualna cena wynosi: 24,90 zł.

Ilość: 1

FRAGOLINO FIORELLI ROSSO wino czerwone słodkie musujące
FRAGOLINO FIORELLI ROSSO zestaw 6 win

Pierwotna cena wynosiła: 210,00 zł.Aktualna cena wynosi: 144,90 zł.

Ilość: 1

Całkowity:

639,80 
Słownik terminów winiarskich

Słownik terminów winiarskich

W winiarstwie stosuje się charakterystyczny język — od aromatów po metody produkcji. Przygotowaliśmy słownik pojęć, jakich najczęściej używają winiarze. Wiele z nich pochodzi z języka francuskiego lub włoskiego, inne oznaczają poszczególne procesy chemiczne. Przedstawiliśmy też typowe choroby winorośli.

A

  • Abyssinian – Rasa winorośli, z której wytwarza się wina.
  • Acidity (kwasowość) – Kluczowy element smaku wina, wpływający na jego świeżość i strukturę.
  • Aging (starzenie) – Proces dojrzewania wina w butelkach lub beczkach, mający na celu poprawę jego smaku i aromatu.
  • Alicante Bouschet – Czerwona odmiana winorośli, znana z intensywnego koloru i bogatego smaku.
  • Alkohol etylowy — alkohol prosty, powstający poprzez proces produkcji wina w wyniku fermentacji cukrów przez drożdże.
  • Amarone – Styl włoskiego wina produkowanego z suszonych winogron, o wysokiej zawartości alkoholu i bogatym smaku.
  • Ampelografia – Nauka zajmująca się identyfikacją i klasyfikacją winorośli.
  • Antocyjany — alternatywnie nazywane pigmentami. Barwniki zawarte w roślinach, w tym winogronach, przede wszystkim w skórce. Wpływają na pH i barwę wina, w szczególności czerwonego.
  • A.O.C. – pełna nazwa: Appellation d’Origine Contrôlée. Pod tą nazwą kryje się zbiór praw dotyczących konkretnego terroir, szczepu, metod uprawy winorośli i metod produkcji win. Krajowy Instytut Apelacji (INAO) we Francji sprawuje nadzór nad apelacjami w celu zachowania tradycyjnych cech poszczególnych win.
  • Aperitif — trunek (zwykle wino musujące lub koktajl) serwowany przed posiłkiem w celu zwiększenia apetytu i zbudowania przyjaznej atmosfery.
  • Aromat — zapach wina. Część aromatu ulatnia się w trakcie procesu fermentacji i wraz z upływem czasu. Aromatem określamy doznania odczuwane przez zmysł węchu. Warto poznać aromaty, by lepiej opisać wino. Pomocne w tym może być koło aromatów.
  • Assemblage — proces mieszania win jednoszczepowych, pozwalający uzyskać szczególne walory smakowe.
  • Astrygencja — odczucie suchości, drętwienia i ściągnięcia w ustach po spożyciu wina — zwykle bogatego w taniny.
  • Autoliza — zachodzi w winie dojrzewającym na osadzie i winach musujących. Gdy fermentacja alkoholowa ustanie, enzymy powodują rozpad martwych komórek drożdży. Poprzez autolizę uzyskuje się charakterystyczny aromat tostów, ciasta drożdżowego czy chleba (aromaty piekarnicze).
  • AVA (American Viticultural Area) – Amerykański system klasyfikacji wina, definiujący regiony uprawy winorośli.

B

  • Baume — australijska Barrique — dębowa jednostka określająca stężenie cukru rezydualnego w moszczu.
  • Baume — australijska beczka pochodząca z Bordeaux, dziś stosowana na całym świecie. Pojemność wynosi 225 litrów. Wpływa na smak wina.
  • Battonage — mieszanie Zamknięcie — metalowy wina nad osadem, wykonywane na różnych etapach winifikacji. Dawniej wykonywane kijem (franc. batton), współcześnie także maszynowo.
  • Bąbelki – dwutlenek węgla w pęcherzykach.
  • Blanc de blancs – wino białe uzyskiwane wyłącznie z białych odmian winogron.
  • Bodega – słowo pochodzące z Hiszpanii, określające piwnicę win lub producenta.
  • Body – ciało. Pełnia smaku i wrażenia teksturalne wina podczas spożycia.
  • Botrytis – grzyb atakujący winorośl. Jego forma szlachetna nazywana jest czerwoną pleśnią i pozwala na uzyskanie wina słodkiego. Forma szkodliwa – szara pleśń – powoduje gnicie owoców.
  • Brettanomyces – usterka wina określana jako mysi smak, powodowana przez szkodliwe drożdże.
  • Brut – termin stosowany do win musujących. Oznacza najniższą zawartość cukru.
  • Brix – amerykańska jednostka stężenia cukru rezydualnego w moszczu.

C

  • Cantina – włoski termin oznaczający piwnicę win lub producenta.
  • Chateau – termin francuski, stosowany zwłaszcza w Bordeaux, oznaczający posiadłość winiarską.
  • Clos – winnica otoczona murem.
  • Chaptalizacja – dodanie do moszczu cukru, nim zacznie się proces fermentacji.
  • Choroba Pierce’a – bardzo szkodliwa dla winorośli choroba roznoszona przez owady. Nieuleczalna. Prowadzi do obumarcia rośliny w ciągu kilku lat od pierwszych objawów.
  • Corked – określenie na wino z usterką spowodowaną przez zakażenie wadliwym korkiem.
  • Cru – francuskie określenie statusu lub jakości winnicy.
  • Cukier resztkowy – cukier pozostający w winie po fermentacji. Stężenie podaje się w gramach na litr.
  • Cukier rezydualny – cukier zawarty w moszczu, wpływający na możliwość uzyskania poziomu alkoholu etylowego i smaku.
  • Cuvee – słowo pochodzące z języka francuskiego. To wino otrzymane z kilku różnych szczepów.

D

  • Degorżowanie – usunięcie osadu drożdżowego z wina musującego podczas produkcji metodą tradycyjną.
  • Degustacja – ocena i analiza wina zmysłami wzroku, powonienia i smaku.
  • Dekantyzacja – przelanie wina z butelki do karafki, pozwalające oddzielić wino od osadu, napowietrzyć napój i uwolnić aromat.
  • Dokwaszanie – dodanie substancji zwiększających kwasowość wina – do moszczu lub gotowego produktu.
  • Domaine – termin stosowany w Burgundii na określenie posiadłości winiarskiej.
  • Dosage – termin z języka francuskiego określający ilość cukru dodanego do wina musującego. Stosowany przede wszystkim w Szampanii.

E

  • Egrappage – mechaniczne oddzielenie szypułek.
  • Eiswein – wino lodowe, otrzymywane z winogron zamarzniętych na gałęziach. Zbiory odbywa się podczas pierwszej mroźnej nocy. Grona wyciska się od razu po zbiorze i oddziela zamarzniętą wodę od moszczu. W efekcie otrzymuje się wino bardzo słodkie i aromatyczne. Liderem produkcji win lodowych jest Kanada.
  • Elevage – czynności wykonywane między fermentacją a butelkowaniem wina.
  • Enofil – miłośnik wina (greckie słowo “oinos” oznacza wino).
  • Enologia – nauka o winie.
  • Esencja tokajska – rodzaj tokaju, otrzymywany jednak z winogron pokrytych szlachetną pleśnią. Maceracja może trwać nawet 20 lat, a z 25 litrów moszczu otrzymuje się około 0,5 litra esencji. Trunek cechuje się wyjątkowym smakiem, bardzo wysoką zawartością cukru i niewielką ilością alkoholu.
  • Estry – związki chemiczne powstające w wyniku reakcji kwasów karboksylowych (octowego, masłowego, winowego i innych) z alkoholami. Odpowiadają za aromat wina, a ich zawartość wzrasta wraz z procesem dojrzewania wina.

F

  • Fazy życia wina – wzrostowa, środkowa z apogeum i recesja. Wino stopniowo uzyskuje najlepsze parametry – apogeum może wystąpić w krótkim czasie lub po wielu latach. W dalszej perspektywie wino traci aromat i smak, a także zmienia kolor.
  • Fermentacja – proces polegający na przemianę cukru zawartego w moszczu w alkohol etylowy i dwutlenek węgla, przeprowadzany przez drożdże.
  • Fermentacja wtórna w butelce – stosowana w metodzie tradycyjnej produkcji win musujących, polega na dodanie do już zabutelkowanego wina cukru, dzięki czemu wino musujące zostaje nasycone dwutlenkiem węgla. W niestabilnych winach może zajść spontanicznie.
  • Finisz – smak i odczucie po połknięciu porcji wina.
  • Filtrowanie – oddzielenie wina od osadu, zanieczyszczeń i drożdży. Stosuje się filtry o różnych sposobach działania.
  • Frizzante – wino musujące o delikatnej ilości bąbelków. Często określane jako półmusujące.

G

  • Garbniki – też: taniny, polifenole zawarte w skórkach i pestkach, wpływające na charakter win czerwonych. Gdy garbników w winie jest dużo, nabiera ono pikantnego smaku.
  • Grand cru – winnica najwyższej jakości.
  • Guma – nuta zapachowa w winach, zwykle usterka, choć w niektórych gatunkach (np. Syrah) jej delikatny aromat jest dopuszczalny.

H

  • Horyzontalna degustacja – degustacja win różnych producentów, szczepów lub krajów, ale z tego samego rocznika.
  • Hybryda – krzyżówka winorośli Vitis vinifera z innymi gatunkami. Hybrydy stosuje się w chłodniejszych regionach, na przykład w Polsce, ze względu na ich większą odporność na temperaturę.

J

  • Jakościowe wino – wino dobrej jakości, spełniające obiektywne kryteria ustalone przez prawodawstwo w danym kraju lub regionie. W przypadku win włoskich będzie to oznaczenie D.O.C.G, dla win francuskich – grand cru, cru classe, grand cru classe i premier cru. W każdym kraju tradycja oznaczeń jest inna.

K

  • Keller – w języku niemieckim termin oznaczający piwnicę win.
  • Klarowanie – oczyszczanie wina w kadzi lub beczce z pomocą białek jaj kurzych lub bentonitu, wiążących zanieczyszczenia i osiadających na dnie.
  • Korek — otrzymywany z kory dębu korkowego. Zatyczka o kształcie walca. Większy korek świadczy o potencjale do dojrzewania wina. Może zostać zakażony, w efekcie czego otrzymuje się wino korkowe — niegroźne dla organizmu, ale pozbawione walorów.
  • Kożuch – masa ze zmielonych pestek, szypułek i skórek. Unosi się na moszczu podczas procesu fermentacji.
  • Kupaż – mieszanie odmian lub partii wina w celu uzyskania lepszego aromatu i smaku wina.

L

  • Lambrusco – pierwotnie czerwone wino wytrawne produkowane na północy Włoch, dziś – ku niezadowoleniu winiarzy – przylgnęła do niego łatka wina słodkiego i półsłodkiego.
  • Late harvest – późny zbiór winogron, dzięki któremu rośnie zawartość cukru. Pozwala na uzyskanie win słodszych lub z wyższą zawartością alkoholu. We Francji określany jako vendange tardive.
  • Leżakowanie – dojrzewanie wina w butelkach lub beczkach, pozwalające uzyskać pełny smak i aromat.

Ł

  • Łodyga – kiść winogron pozbawiona owców.
  • Łzy – sposób ściekania kropel wina po wewnętrznej ścianie kieliszka. Wystarczy zakręcić kieliszkiem. Gęste łzy świadczą o wysokiej zawartości alkoholu lub cukru resztkowego. W lekkich winach zjawisko to nie występuje.

M

  • Maceracja – kiedy prowadzimy proces produkcji wina, utrzymuje się kontakt moszczu z kożuchem, by ługować z kożucha związki cenne dla aromatu i smaku wina. Długa maceracja może wydobyć nowe aromaty.
  • Martwe wino – wino dojrzewa, ale gdy przekroczy apogeum, traci swoje wartości. Wówczas nazywamy je martwym winem.
  • Mączniak – jedna z często spotykanych chorób winorośli. Zapobiega się jej poprzez opryski.
  • Metoda szampańska, tradycyjna, klasyczna – po skończonej fermentacji do butelek dodaje się cukru i kapsluje. Wówczas odbywa się druga fermentacja. Butelki muszą być ustawione pod odpowiednim kątem i obracane na stojakach. Po zakończeniu wtórnej fermentacji końcówki butelek się zamraża, wydobywa osad i korkuje.
  • Mezoklimat – warunki klimatyczne dla danego regionu, a nawet konkretnej winnicy. Wpływają na aromaty i smak w winie.
  • Moszcz – skoncentrowany sok uzyskiwany poprzez odciśnięcie i zmielenie winogron.

N

  • Nos – pochodzący z języka angielskiego termin określający aromat wina.

O

  • Obciąg – przeniesienie dojrzewającego wina z jednej kadzi lub beczki do drugiej, by usunąć osad i natlenić wino.
  • Oczyszczanie moszczu – usunięcie z moszczu pestek, łodyg czy ziemi. Stosowane w winach białych. Jeśli jednak białe winogrona będziemy macerować na skórkach, uzyskamy wino pomarańczowe.
  • Odkwaszanie – choć można dokwasić wino za pomocą dodania do gotowego wina kwasu, można wino także odkwasić dodając do moszczu lub wina wody albo kredy. Zwykle stosowane w chłodnych regionach i zimnych rocznikach.
  • Oeschle – niemieckie określenie zawartości cukru rezydualnego w moszczu.
  • Oksydacja – ekspozycja wina na tlen. Może nabrać nut orzechowych, miodowych i sherry.
  • Osad – opadające na dno zbiornika substancje stałe. Starzenie wina nad osadem może pozwolić na wydobycie nowego zapachu lub smaku.

P

  • pH – stężenie kwasów w winie. Im wyższe, tym niższa kwasowość wina.
  • Podkładka – część krzewu jednej rodziny, na której szczepi się część owocującą. Należy pamiętać, że winorośl jest podatna na choroby i czynniki zewnętrzne, a winiarstwo to forma rolnictwa wymagająca dużego wysiłku, by ochronić owoce.
  • Polifenole – pochodne fenolu zawarte w gronach, szypułkach i gotowym winie. Ważne zwłaszcza dla wina czerwonego. Wykazują pozytywne właściwości dla organizmu.
  • Prasowanie – proces produkcji wina wymaga uzyskania soku. Otrzymujemy go przez prasowanie w specjalnym urządzeniu.
  • Premier cru – winnice wyższej jakości.
  • Przejrzewanie winogron – pozwolenie winogronom dojrzewać dłużej niż to konieczne. Tak możemy uzyskać słodszy smak.
  • Pumping over – przepompowanie moszczu i wlanie go od góry na kożuch powstający w dolnej części kadzi. Pozwala lepiej ługować związki z kożucha.

R

  • Rocznik – rok produkcji wina. Warunki klimatyczne w poszczególnych rocznikach mogą być zupełnie inne, dlatego wino z tej samej winnicy, z tego samego szczepu, otrzymane tą samą metodą, ale z dwóch różnych roczników może mieć inne walory smakowe.

S

  • Sedymentacja – podczas sedymentacji po schłodzeniu moszczu przelewa się go do kadzi sedymentacyjnej, by zanieczyszczenia opadły na dno zbiornika, a następnie przelewa do kadzi fermentacyjnej.
  • Siarczki – pochodne siarkowodoru. Gdy jest ich zbyt dużo, wino zostaje odtlenione i występują przykre aromaty przypominające zepsute jajko.
  • Stabilizowanie – czynności takie jak filtrowanie, sedymentacja i dokwaszanie, mające na celu ustabilizowanie wina i uzyskanie konkretnych, stałych parametrów.
  • Starzenie – przechowanie wina w beczkach lub butelkach, by uzyskać jego pełne walory.
  • Szata wina – kolor wina.
  • Szczepy – odmiany winorośli.

T

  • Terroir – wyjątkowe cechy danego stanowiska, zawężone do małego obszaru. To warunki klimatyczne, glebowe i geograficzne. Terroir to może być region lub konkretna winnica, w której warunki są inne niż w sąsiedniej.

V

  • Vielles vignes – wykorzystanie gron ze starych krzewów, nawet kilkudziesięcioletnich.

W

  • Wermut – wino macerowane z korzeniami, ziołami i przyprawami. Często serwowane jako aperitif.
  • Winiarstwo organiczne – metoda uprawy winorośli bez użycia środków chemicznych, jedynie ze środkami biologicznymi. Stosuje się też tradycyjne metody w trakcie fermentacji i dojrzewania.
  • Winifikacja – zbiór wszystkich elementów produkcji wina.
  • Wino mineralne – nuty wyczuwane zwykle w winach białych, pochodzących z winorośli uprawianych na kamienistych stanowiskach. To nuty kamienne, orzeźwiające.
  • Wino wzmocnione — wino gronowe, do którego dodano mocny alkohol — np. spirytus gronowy.
Punkty lojalnościowe:
Andreola Prosecco Extra Dry Asolo

79,00 

Ilość: 1

Zanin Limoncello Luxury włoski likier cytrynowy
Zanin Limoncello Luxury

118,00 

Ilość: 1

BARBERA D'ALBA DOC wino włoskie czerwone wytrawne
BARBERA D'ALBA DOC

74,00 

Ilość: 1

FILIPETTI FRAGOLINO ROSE wino włoskie różowe słodkie musujące
FILIPETTI FRAGOLINO ROSE

Pierwotna cena wynosiła: 35,00 zł.Aktualna cena wynosi: 29,50 zł.

Ilość: 1

FILIPETTI FRAGOLINO BIANCO wino włoskie białe słodkie musujące
FILIPETTI FRAGOLINO BIANCO

Pierwotna cena wynosiła: 35,00 zł.Aktualna cena wynosi: 29,50 zł.

Ilość: 1

FRAGOLINO FIORELLI ROSSO wino czerwone słodkie musujące
FRAGOLINO FIORELLI ROSSO

Pierwotna cena wynosiła: 35,00 zł.Aktualna cena wynosi: 24,90 zł.

Ilość: 1

FRAGOLINO FIORELLI ROSSO wino czerwone słodkie musujące
FRAGOLINO FIORELLI ROSSO zestaw 6 win

Pierwotna cena wynosiła: 210,00 zł.Aktualna cena wynosi: 144,90 zł.

Ilość: 1

Całkowity:

639,80