Wino Tabla – pochodzenie, rodzaje, smak, historia
Tabla to wino stołowe, wyprodukowane w Gruzji w uznanym regionie winiarskim Kachetii. Produkuje się je z różnych szczepów charakterystycznych dla kraju pochodzenia. Atutem wina jest wytwarzanie w trosce o zachowanie tradycji winiarskich regionu Kaukazu.
Czym jest wino Tabla?
Tabla to wino stołowe — bezpretensjonalne i nadające się do serwowania zarówno z posiłkami, jak i słodyczami, orzechami i innymi deserami w zależności od rodzaju. Wytwórca proponuje warianty wytrawne, półwytrawne oraz półsłodkie. Wina bazują na szczepach tradycyjnych dla Gruzji — Saperavi i Rkatsiteli. Jeśli męczy Cię już Cabernet Sauvignon czy polski Solaris, przenieś się w świat gruzińskiego wina i poznaj jego unikatowe odmiany.
Historia wina
Tabla to gruzińskie wino wytwarzane przez Kakhuri Traditional Winery (KTW). To jedna z największych gruzińskich marek produkujących wino i inne wyroby alkoholowe w regionie Kaukazu. Marka została założona w 2001 roku. Wytwarza wino, w tym wino musujące, brandy i czaczę. Angażuje się w działalność kulturalną regionu, wspierając jego kulturę winiarską.
Atutem marki jest metoda produkcji. Wykorzystuje tradycyjne gruzińskie metody, przy czym wprowadza modernizujące technologie w celu poprawy jakości trunku. Wina dojrzewają w glinianych amforach zakopanych w ziemi — kvevri — zgodnie z wielowiekową techniką tego regionu. Marka eksportuje swoje produkty, w tym linię Tabla, do ponad 20 krajów na świecie, pozostając jednym z liderów gruzińskiego eksportu wina
Rodzaje wina Tabla
- Tabla Kakhetian N8
- Tabla Saperavi
- Tabla European
- Tabla Alazani czerwone półsłodkie
- Tabla Alazani białe półsłodkie
- Tabla Pirosmani białe półwytrawne
- Tabla Pirosmani czerwone półwytrawne
Jak smakuje wino Tabla?
Wino Tabla to różne warianty, dlatego warto sprawdzić poniższe opisy poszczególnych produktów, by wybrać zgodny z własnymi preferencjami. Kakhetian N8 jest winem wytrawnym z miodowymi nutami. Saperavi to wino czerwone z przyjemnymi taninami. European to również wino wytrawne, z wyraźną kwasowością — ono akurat dojrzewa w dębowej beczce, w przeciwieństwie do pozostałych, dojrzewających w amforach. Półsłodkie czerwone Alazani jest nieco słodkie i aksamitne, natomiast jego biała wersja — subtelna, zrównoważona, zgodna z naturą swojego szczepu. Półwytrawne Pirosmani — czerwone i białe — są delikatne w smaku.
Wina Tabla w naszej ofercie
Wina Tabla otrzymuje się z różnych szczepów w wersji białej i czerwonej. Poznaj je lepiej.
https://winolubni.pl/produkt/tabla-kakhetian-n8/ – to wino stołowe z Rkatsiteli — odmiany winogron tradycyjnej dla Gruzji, jednej z najstarszych na świecie — znanej już 3 tysiące lat przed naszą erą. Jest wytrawne, bursztynowej barwy, w nosie wyczuwalne suszone owoce i miodowe nuty. Dobry start z gruzińskimi winami.
https://winolubni.pl/produkt/tabla-saperavi/ – to wytrawne czerwone wino z Saperavi — innej tradycyjnej odmiany winogron, znanej od średniowiecza. Wina z niej są pełne, dobrze zbudowane, intensywne, czym się charakteryzuje. W nosie czuć ciemne, wytrawne owoce. W smaku wyraźne taniny.
https://winolubni.pl/produkt/tabla-european/ – w tym wypadku mamy białe wino stołowe wytrawne — kupaż m.in. odmiany winogron Rkatsiteli i Mtsvane. To wino dojrzewa w dębowych beczkach wtórnych, które nadają im dodatkowego aromatu. Wino ma wyraźną kwasowość.
https://winolubni.pl/produkt/tabla-alazani-czerwone-polslodkie/ – czerwone półsłodkie wino stołowe ze szczepu Saperavi. Delikatna słodycz nadaje mu szerokie zastosowanie i da sobie zaskarbić sympatię tych, którzy nie przepadają za wytrawną czerwienią. Serwujemy ze słodyczami, orzechami i innymi deserami.
https://winolubni.pl/produkt/tabla-alazani-biale-polslodkie/ – to białe wino stołowe jednoszczepowe z odmiany winogron Rkatsiteli. Tym razem mamy wino półsłodkie. W nosie wyczuwalne owoce tropikalne. Charakteryzuje się subtelnym smakiem, dzięki temu idealnie komponuje się ze słodyczami, orzechami i innymi deserami.
https://winolubni.pl/produkt/tabla-pirosmani-biale-polwytrawne/ – następne wino stołowe białe, tym razem półwytrawne. W smaku bardzo delikatne, więc nie podajemy go z mięsem — raczej orzechami i delikatnymi serami.
https://winolubni.pl/produkt/tabla-pirosmani-czerwone-polwytrawne/ – czerwony odpowiednik powyższego wina, produkowany z odmiany winogron Saperavi — bez intensywnych tanin, subtelne, z lekką słodyczą. Charakteryzuje je kolor granatu, aromaty wiśni i jeżyn.
Do czego podaje się wino Tabla?
- Tabla Kakhetian N8- z mięsem, słonymi serami, ale polecamy też podawać je z tradycyjnymi gruzińskimi daniami,
- Tabla Saperavi — z czerwonym i białym mięsem,
- Tabla European — z białym mięsem, rybami, warzywami,
- Tabla Alazani czerwone półsłodkie — z owocami, słodyczami, orzechami i innymi deserami. Dobrze sprawdzi się jako wino stołowe sąsiedztwie gruzińskich słodyczy.
- Tabla Alazani białe półsłodkie — z owocami, słodyczami, orzechami i innymi deserami.
- Tabla Pirosmani białe półwytrawne — z warzywami, orzechami, delikatnymi serami,
- Tabla Pirosmani czerwone półwytrawne — ze słodyczami, orzechami i innymi deserami.
Winolubni — gruzińskie wina na wyciągnięcie ręki
Gruzja cieszy się niesłabnącą popularnością jako kraj winiarski. Ma wielowiekową tradycję uprawy winorośli własnych odmian — niezwykle starych. Wino Tabla wyprodukowane w słonecznym regionie Kachetii charakteryzuje się subtelnością, ma wyważony smak i nadaje się idealnie do codziennego podawania z odpowiednimi posiłkami. Nie mogło go zabraknąć w ofercie naszego sklepu. Wystarczy kilka kroków i opłacenie zamówienia, a my dostarczymy wino w bezpieczny sposób pod Twój adres. Zapraszamy do zakupu.