Znajdź nas na

Zarejestruj się i odbierz kupon -10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie!

Czy masz 18 lat?

Treści zawarte na stronie są przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Wchodząc na tę stronę, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności.

Brak produktów w koszyku.

Choya Wino

Wino Choya – cena, pochodzenie, charakterystyka, smak

Poznaj kraj Kwitnącej Wiśni — Choya to niezwykłe wino pochodzące z Japonii. Uwielbianym produktem marki są wyroby z zielonej śliwki Ume o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku. W ten sposób otrzymuje się słodkie wino o pięknym złotym kolorze.

Czym jest wino Choya?

Wino śliwkowe to charakterystyczny produkt marki. Pozyskuje się je z japońskich owoców Ume — moreli określanych często mylnie mianem zielonych śliwek, bogatych w witaminę C, składniki mineralne i kwasy owocowe. Otrzymujemy w ten sposób produkt orzeźwiający o gładkiej fakturze i fascynującym smaku. Innym wyrobem marki jest wino ryżowe o lekko słodkawym smaku — charakterystyczne japońskie sake.

Historia i pochodzenie wina Choya

Marka została założona w 1914 roku. Pierwsze lata spędzono na doskonaleniu techniki uprawy winorośli. W 1924 roku rozpoczęto produkcję win i brandy, natomiast w 1959 roku Choya zaczęła wytwarzać swoje flagowe wyroby oparte o owoc “śliwki” ume. Powszechnie otrzymywany napój określa się jako wino śliwkowe. Oprócz niego produkuje się likiery, których bazą z reguły jest wino. Winu przypisuje się właściwości lecznicze — Japończycy uważają, że oczyszcza organizm, usuwa zmęczenie i niesie ulgę w bezsenności.

Cechy charakterystyczne win Choya

Wino śliwkowe Choya to charakterystyczny produkt:

  • idealnie nadaje się do owoców morza, sushi, ryb, jako aperitif, a także do koktajli i deserów,
  • wyraźnie wyczuwalny jest smak “śliwki” ume i jej delikatny aromat,
  • to produkt o gładkiej fakturze, niezwykle bogaty w nuty owocowe,
  • to dobre wino dla osób, które poszukują nietuzinkowej słodyczy.

Jednocześnie słodycz jest optymalnie przełamana owocową kwasowością — otrzymane połączenie jest udane, przyjemne, orzeźwiające.

Wina Choya – cena

Słodkie wino śliwkowe Choya to najbardziej charakterystyczny produkt marki. Warto jednak wiedzieć, że nie jest jedyny. Producent tworzy także alternatywne kompozycje, z którymi warto się zapoznać, by zasmakować Japonii.

  • Choya Silver
    Wino śliwkowe Choya Silver to klasyczny produkt marki, otrzymywany na bazie zielonych owoców ume, cukru i japońskiej wódki shochu. Jest słodkie, wyraziste w smaku i niebanalne — od razu wyczuwamy aromat i smak tego niezwykłego owocu, któremu przypisuje się liczne właściwości. Niektórzy wierzą, że napój oczyszcza organizm i wspiera w bezsenności. Ze względu na bogactwo owoców ume w witaminę C wino śliwkowe Choya może być antyoksydantem.
  • Choya Silver Red
    Choya Silver Red także jest otrzymywana na bazie zielonych owoców ume, cukru i wódki shochu, jednak dodatek liści shiso nadaje trunkowi efektownego różowego koloru. To wino czerwone — słodkie, ale nieprzytłaczające, radosne i orzeźwiające. Świetnie komponuje się w towarzystwie dań rybnych, zawierających owoce morza czy obok deserów, które eksponują jego znakomity smak.
  • Choya Original
    Choya Original to wino słodkie otrzymywane z owoców ume z dodatkiem cukru i japońskiej wódki shochu. Jest bardziej esencjonalna niż Choya Silver, dlatego warto poznać obie te propozycje, by wybrać tę, która będzie częściej gościć w Twoim domu. To wino białe, jednak lepiej by było jego kolor określać jako złote. Ma deserowy charakter. Idealne jako aperitif, do deserów, ryb czy sushi — czyli w towarzystwie japońskiej diety.
  • Choya Sake
    Sake to tradycyjne japońskie wino ryżowe o lekko słodkawym smaku. Otrzymuje się je tak jak inne produkty winne — w ramach fermentacji. To bardzo charakterystyczny wyrób z wyrazistymi nutami ryżowymi. Wino jest białe w słomkowym kolorze. Smak jest delikatny, ale harmonijny i intrygujący. Choć wina białe na ogół serwujemy schłodzone, Sake najlepiej smakuje po podgrzaniu do około 38-40 stopni Celsjusza — tak też jest podawane w Japonii, w której jest uwielbianym przysmakiem.
  • Choya Dry
    Jeśli wyraziście słodkie w smaku wina owocowe nie są Twoimi ulubionymi, Choya proponuje alternatywny wyrób na bazie owocu ume. Choya Dry to już wino wytrawne, otrzymywane jednak w ten sam sposób, co jego słodkie wersje. Jego wytrawność jest równoważona bardzo subtelną słodyczą “śliwek” ume i ich kwasowością. Dla amatorów wytrawnych napojów Choya Dry będzie ciekawostką do spróbowania. Wraz z aksamitnym w smaku wyrobem niesie się bogactwo antyoksydantów, witaminy C i kwasów owocowych.
  • Choya Ume Salute Sparkling
    W tej propozycji znajdziemy połączenie wina gronowego z sokiem Kishu Nanko z owoców ume. Otrzymujemy w ten sposób wino słodkie (czasem klasyfikowane jako półsłodkie), bardzo aromatyczne o przyjemnej, gładkiej fakturze. Miłośnicy bąbelków będą zadowoleni z tego wyboru — jest to wino musujące, radosne, idealne na spotkania z przyjaciółmi.

Do jakich dań pasuje wino Choya?

Ten niezwykły produkt na bazie owocu ume najczęściej podawany jest w asyście tradycyjnych japońskich potraw — głównie sushi, ale też różnych dań rybnych i opartych o owoce morza. Jeśli chcesz skosztować Japonii, takie połączenie na pewno będzie dobrym wyborem. Będzie też świetnym kompanem deseru bądź jego zamiennikiem. Idealne jako aperitif. Jest bardzo lekkie.

Ile procent ma wino Choya?

Choya to z reguły wina lekkie:

  • Choya Silver – 10%
  • Choya Silver Red – 10%
  • Choya Original – 10%
  • Choya Sake – 15%
  • Choya Dry – 10%
  • Choya Ume Salute Sparking – 5,5%

Wyróżnia się tutaj mocniejsze Sake.

Gdzie kupić wino Choya?

Jeśli chcesz kupić wino Choya i poznać charakterystyczne japońskie smaki, uwielbiane zarówno w kraju Kwitnącej Wiśni, jak i poza jej granicami, sprawdź nasze propozycje. Bezpiecznie dostarczamy przesyłki pod wskazany adres, dzięki czemu nie musisz poszukiwać tych nietuzinkowych wyrobów w swoim mieście – to tylko kilka kliknięć. Zapraszamy do zakupów!

X