Znajdź nas na

Zarejestruj się i odbierz kupon -10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie!

Czy masz 18 lat?

Treści zawarte na stronie są przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Wchodząc na tę stronę, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności.

Brak produktów w koszyku.

Prosecco – charakterystyka, rodzaje, właściwości

Prosecco – charakterystyka, rodzaje, właściwości

Prosecco to ikoniczne wino, które na swoją reputację zapracowało charakterystycznym smakiem i przystępną ceną. Generalnie są to wina musujące, aczkolwiek jest od tej reguły jeden wyjątek. Przyjmuje się, że prosecco powinno być produkowane ze szczepu Glera we Włoszech, choć niekiedy do tej kategorii błędnie zalicza się też inne wina uzyskane w podobny sposób.

Czym wyróżnia się prosecco?

Prosecco jest winem białym, które produkowane jest z winogron zebranych mniej więcej na tydzień przed końcową fazą dojrzewania. Wtedy owoce są jeszcze dość zwarte i twarde, ale przede wszystkim nie tak słodkie. Ma to kilka konsekwencji – oczywistą jest to, że prosecco będzie co do zasady winem wytrawnym, mniej osób natomiast zdaje sobie sprawę z tego, że wino tego rodzaju będzie charakteryzowało się w miarę niskim stężeniem alkoholu. W przypadku klasycznego prosecco jest to zwykle 12,5%.

Sprawdź listę PROSECCO dostępnych w naszym sklepie

Prosecco jest czasem stawiane w jednym szeregu z szampanem. Nie jest nim z kilku powodów: przede wszystkim nie powstaje w Szampanii, więc producenci nie mogą używać do jego opisu tej zastrzeżonej nazwy, ale dla miłośnika win ważniejsze jest to, że winifikacja na końcowych etapach w obu przypadkach przebiega zupełnie inaczej.

Jak powstaje prosecco i jakie są rodzaje tego wina?

Warto zacząć od wspomnienia o rodzajach prosecco.

  • Spumante to odmiana dość wysoko wysycona dwutlenkiem węgla. Bąbelki gazu są relatywnie duże i wyczuwalne. Jest to odmiana popularniejsza i to właśnie spumante stanowi pierwsze skojarzenie z winami musującymi.
  • Frizzante, zwane też czasem winem półmusującym, zawiera mniej dwutlenku węgla, a jego pęcherzyki są mniejsze i bardziej delikatne. To sprawia, że w ustach smak tego rodzaju prosecco jest mniej agresywny.
  • Tranquilo, czyli prosecco stołowe to odmiana niemusująca. Rzadko można je kupić poza Włochami.

Oba rodzaje musującego prosecco powstają tak samo, czyli w procesie zwanym metodą Charmata. Mówiąc w skrócie – jeśli w metodzie szampańskiej wino staje się musujące dzięki dodatkowemu etapowi fermentacji już w butelce, to w metodzie Charmata ten etap odbywa się w wielkich, chłodzonych kadziach, a wino jest rozlewane już jako musujące.

W zależności od tego, jak długo trwa proces fermentacji, zużyciu może ulec mniejsza lub większa część cukru z moszczu. Według tego klucza dzieli się prosecco na odmiany extra brut, brut, extra dry i dry – w kolejności od najbardziej, do najmniej wytrawnego.

Właściwości zdrowotne prosecco

Niektóre badania wykazują słaby związek między umiarkowanym spożyciem prosecco, a poprawą niektórych aspektów stanu zdrowia, jednak lekarze generalnie upraszczają sprawę i odpowiadają, że ryzyka w przypadku alkoholu zawsze przewyższają potencjalne korzyści. Co delikatniejsi ubierają to w ładniejsze słowa: jeśli chcesz zadbać o poziom cukru, to są lepsze sposoby niż picie prosecco. Dlatego zachęcamy do skupienia się na smaku i na przyjemności.

Faktem jednak jest, że spośród wszystkich alkoholi prosecco ma jedną z najniższych wartości kalorycznych – tylko nieco ponad 70 kcal/ 100 gramów. Mówi się o nim również, że podnosi libido. Tu jednak ważne zastrzeżenie, bo o ile umiarkowane spożycie faktycznie może rozluźniać, to przy większym jasne staje się, że chęci znacznie przewyższają możliwości.

Picie prosecco dla zdrowia to słaby pomysł, którego nie da się wybronić. Ale sięgnięcie czasem po lampkę lub dwie dlatego, że jest to po prostu doskonały, świetny w smaku trunek, jest w zupełności wystarczające i nie trzeba tego dodatkowo uzasadniać.

Jak podawać prosecco, żeby cieszyć się jego smakiem?

  • Istotne jest rozróżnienie między spumante a frizzante. Ten drugi typ wyraźnie krócej zatrzymuje bąbelki, co jest tym wyraźniejsze, im wyższa jest temperatura.
  • Odmiany mniej słodkie powinny być schłodzone minimalnie bardziej od tych zawierających więcej cukru, choć tak naprawdę w tej sprawie najlepiej odwołać się bezpośrednio do etykiety. Minimalna temperatura dla niektórych trunków to zaledwie 3˚C.
  • Prosecco jest winem typowo letnim, dobrze komponuje się z lekkimi daniami, ale pasuje też do wyrazistej kuchni azjatyckiej.
  • Bardzo ważne jest, aby rozlać trunek do wąskich i wysokich kieliszków, które pozwolą zachować bąbelki gazu na dłużej.
  • Ze względu na zawartość pęcherzyków dwutlenku węgla, prosecco po otwarciu nie będzie nadawało się do przechowywania – kiedy gaz uleci, wino straci swój charakter.

Komu warto polecić prosecco?

Prosecco jest nietypowym winem – jest wyraziste, bardzo orzeźwiające i świeże, ale jednocześnie zachowuje dobry balans między kwasowością czy nawet mineralnym posmakiem a łatwością degustacji. Z tego też powodu jest dobrym winem dla osób, które nie mają przesadnego doświadczenia w degustacji, a chcą spróbować czegoś z wyższej półki.

I tu jeszcze ważna uwaga – w przypadku prosecco “wyższa półka” to ceny rzędu nieco ponad 100 złotych, a więc jest zdecydowanie taniej niż w przypadku wielu innych klas trunków. Z tego też powodu prosecco jest świetnym winem, żeby nim świętować mniejsze i większe okazje. Często pojawia się na wieczorach panieńskich, ślubach czy imprezach firmowych.

X