Greckie wino – poznaj regiony winiarskie Grecji
Wina greckie są często oceniane niesprawiedliwie. Odpowiada za to kilka różnych czynników, ale warto pozbyć się wszystkich uprzedzeń, bo z Grecji pochodzi nie tylko sporo całkiem niezłych win stołowych, ale i znakomite wina gatunkowe, które z francuskimi czy włoskimi wygrywają nie tylko ceną, ale i smakiem.
Sprawdź nasze propozycje win greckich.
Wszystkie smaki i kolory win greckich
Historia Grecji pełna jest mniejszych i większych zawirowań, ale wino – lepsze lub gorsze – cały czas przewijało się gdzieś w tle. Począwszy od słodkich win starożytnych, po przypominające wręcz likiery trunki europejskiego średniowiecza, aż po nowoczesne wina z każdego poziomu spektrum słodkości. Tradycyjnie dominują wina czerwone, jednak przy 200 samych tylko lokalnych odmianach jest oczywiste, że i białych win nie brakuje. Wina różowe z Grecji są pewną nowością, ale zdecydowanie też już nie egzotyką.
Nowoczesne winiarstwo w Grecji zostało stworzone w latach 70 i 80 ubiegłego wieku wraz z rozbudowanym systemem apelacji i ogólnie reguł, których muszą przestrzegać winogrodnicy i producenci wina. Szczegóły są dość skomplikowane, dość jednak powiedzieć, że jednym z efektów tych zmian okazał się wysyp znakomitej jakości win stołowych, które do dziś są w wielu regionach dominujące w profilu produkcyjnym. Mało tego – są to jedne z najlepszych win w swojej kategorii, jakie można kupić.
9 regionów winiarskich Grecji i niewielka produkcja
Wbrew temu, co można by sądzić po tym, jak wiekowa w Grecji jest tradycja winiarska, dziś uprawy winorośli wcale nie stanowią istotnego elementu krajobrazu rolniczego. Grecja odpowiada tylko za mniej więcej 2% produkcji wina w Unii Europejskiej. To naprawdę niewiele, a spora część z tego przeznaczona jest na rynek wewnętrzny.
Grecja podzielona na 9 regionów winiarskich, które różnią się warunkami mikroklimatycznymi czy glebami, stąd też uprawia się tam nieco inne odmiany winogron. Trzeba jednak przyznać, że w praktyce ten podział może nie być szczególnie pomocny, bo liczba wszystkich szczepów jest na tyle duża, że niuanse regionalne mogą miejscami tracić znaczenie.
W 9 regionach wyróżnia się około 40 apelacji. To może mieć znaczenie o tyle, że regulacje dotyczące każdej z nich w pewnej mierze przesądzają o tym, jakiego typu wina powstają w konkretnym miejscu. To jednak nie oznacza, że jest jakaś lista, która porządkowałaby te apelacje według jakości produkowanych win.
Przy niewielkiej produkcji można zauważyć wyraźnie, że winnice specjalizują się nawet nie w szczepach, ale raczej w typach win. Spora ich część stawia na wina popularne, półsłodkie, które można bardzo tanio kupić prawie w każdym sklepie. Choć będą one dobrze sprawdzały się jako wina kulinarne, ewentualnie deserowe, to jednak nie mają przyjemnego charakteru degustacyjnego.
Za produkcję nieco lepszych win – w tym również stołowych – odpowiadają stosunkowo nieliczne winnice, szczególnie jeśli mowa o winach dostępnych w Polsce. Na rynek grecki trafia ich bowiem naprawdę sporo i tam można poczuć się wręcz rozpieszczonym różnorodnością dostępnych trunków.
Warto dać się zaskoczyć greckim winom
Grecja znana jest z win słodkich i półsłodkich. To nie tylko kwestia historii, ale też klimatu, który po prostu pozwala uprawiać odpowiednie do ich produkcji winogrona. To nie znaczy, że win wytrawnych w ofercie brakuje, jednak według wielu znawców to właśnie półsłodkie i słodkie wina z Grecji stanowią największe pozytywne zaskoczenie.
O ile zwykle kojarzy się je z dość ciężkimi w budowie, ale banalnymi w degustacji trunkami, o tyle w tym przypadku często są to wina bardzo dobrze zbudowane, zrównoważone i zniuansowane, choć nie tracą przy tym swojego przyjemnego charakteru.
Dominują wina czerwone, a spróbować warto nie tylko najwyższych win jakościowych z oznaczeniem OPE czy OAP, ale też stołowych EO. Jeśli natomiast uda się gdzieś znaleźć butelkę z symbolem TO, najprawdopodobniej będzie ona prawdziwym skarbem. W ten sposób oznaczane są wina regionalne, najczęściej z lokalnych szczepów, a nierzadko też powstające w zmodyfikowanych procesach winiarskich, a więc mające nietypowy smak, bukiet lub charakter.
Greckie wina w polskich sklepach
Supermarketowe półki obciążone są chyba najsłabszymi z greckich win – produkowanymi masowo, średniej jakości czerwonymi winami półsłodkimi z najbardziej znanych winnic przemysłowych. Są poprawne i nadają się do zastosowań kulinarnych, ale po lepsze wino warto udać się do specjalistycznego sklepu, gdzie możesz znaleźć wina greckie z mniejszych, tradycyjnych winnic, w różnych stylach i barwach.
Warto zamówić kilka różnych butelek, żeby przede wszystkim poznać olbrzymią różnorodność. To, co trzeba bowiem podkreślić, to fakt, że przy niewielkiej produkcji wina w Grecji, nie doszło tam do homogenizacji rynku i każda winnica odnajduje się w świecie pasjonatów wina w nieco inny sposób. Jeżeli szukasz wina, które będzie na swój sposób znajome podniebieniom europejskim, ale też niezwykłe i zachęcające dzięki pewnym subtelnym niuansom, to warto rozejrzeć się właśnie za winem greckim.