
Co to jest Aperol? Skład, smak, historia, pochodzenie Aperolu
Aperol — co to? To ziołowy aperitif, w praktyce napój alkoholowy, z którym — w połączeniu z innymi składnikami — można zrobić niezwykle popularny drink Aperol Spritz. Można go jednak spożywać także w innych drinkach lub bez akompaniamentu innych trunków. Poznaj lepiej ten wyrób.
Co to jest Aperol?
Aperol jest włoskim alkoholem ziołowym. Jego receptura została opracowana przez braci Luigi i Silvio Barbieri po siedmiu latach kosztowania różnych połączeń. Napój został zaprezentowany na targach w Padwie w 1919 roku. Ze względu na niską zawartość alkoholu – 11% – został uznany za napój dla kobiet. Aperol wychodzi naprzeciw preferencjom także tych mężczyzn, którzy nie przepadają za destylatami. W założeniu pijemy go w towarzystwie wyśmienitego jedzenia w gronie przyjaciół.
Skład Aperolu
Aperol ma wyjątkowy słodko-gorzki smak — jest bowiem napojem ziołowym otrzymywanym z kilkunastu ziół. Można w nim znaleźć także dodatki: skórkę gorzkiej pomarańczy, gencjanę-goryczkę, chinowiec czy rabarbar. Najpopularniejsze połączenie Aperolu z innym produktem, czyli Aperol Spritz otrzymywany przez dodatek Prosecco extra dry, do którego dodajemy jeszcze wodę gazowaną, przyjemnie muska podniebienie bąbelkami i ma wyraźny posmak wina.
Jak smakuje Aperol?
Marka swój trunek określa jako pikantną pomarańczę z miksem ziołowych aromatów z odrobiną wanilii. To napój o unikalnym słodko-gorzkim smaku. Ma pomarańczowy kolor i smak tego owocu jest w nim wyczuwalny. Ze względu na obecność zharmonizowanej kompozycji ziół, finisz jest ziołowy. Smak Aperolu jest wyraźny, ale goryczka nie przytłacza.
W jaki sposób oraz z czym łączyć Aperol?
Aperol jest aperitifem. To serwowany przed posiłkiem napój alkoholowy. Tradycyjnie są to wytrawne smaki, gdyż gorycz prowadzi do wzmożenia wydzielania soków trawiennych. Możemy podawać sam Aperol lub słynny drink Aperol Spritz. Powinien występować w towarzystwie dobrych przystawek i przede wszystkim w gronie bliskich — Włosi właśnie w ten sposób najchętniej piją alkohol.
Dobrze komponuje się z serami, wytrawnymi owocami, wędlinami, oliwkami, orzechami. Do Aperol Spritz polecamy potrawy wskazane przez markę Aperol — bruschettę z kozim serem, miodem i orzechami, klasyczną bruschettę i gofry podawane nie na słodko z owocami, a wytrawnie (np. ze wspomnianym kozim serem).
Najpopularniejsze drinki z Aperolem
- Aperol Spritz — w skład Aperol Spritz wchodzą 3 części dobrej jakości prosecco dry, extra dry, brut lub extra brut, 2 części Aperolu i 1 część wody gazowanej. Możemy dodać kostki lodu. Serwujemy w dużym kieliszku do wina. Drink dekoruje się plastrem pomarańczy. Receptura opracowana przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów. To niezwykły drink. Reszta składników Aperol Spritz jest inwencją barmana, ale warto sprawdzić także nietuzinkowe wariacje na temat tego trunku.
- Drink z Aperolem i sokiem pomarańczowym – 60 ml Aperolu, 60 ml soku pomarańczowego, 40 ml soku grejpfrutowego, lód. Składniki mieszkamy i wlewamy do kieliszka wypełnionego do połowy lodem. Tego pomarańczowego drinka możemy urozmaicić wodą gazowaną.
- Drink z Aperolem i ginem – 45 ml Aperolu, 45 ml ginu dry, 45 ml syropu z marakui, plaster ananasa i lód. Wszystkie składniki, łącznie z lodem, mieszkamy w shakerze. Potrząsamy nim mocno przez 10 sekund. Przelewamy do szklanki i dekorujemy ananasem.
- Aperol Sour – 60 ml Aperolu, 30 ml soku z cytryny, białko jaja, napój dosładzamy syropem cukrowym, do dekoracji plaster pomarańczy. Wstrząsamy shakerem przez 10-15 sekund. Przelewamy przez sitko do szklanki i dekorujemy plasterkiem pomarańczy.
Jakie są najlepsze okazje do picia Aperolu?
Likier Aperol i Aperol Spritz idealnie sprawdzi się w towarzystwie doskonałego jedzenia kuchni włoskiej, natomiast dużą rolę odgrywa obecność bliskich. Włoska biesiada to okazja do spotkań z przyjaciółmi i rodziną, natomiast poszczególne osoby mogą się nie znać zbyt dobrze, wobec czego początek imprezy — co doskonale wiedzą organizatorzy różnorodnych uroczystości — może być niekomfortowy dla nieśmiałych gości.
Aperol Spritz — jako aperitif — rozwiązuje języki i ułatwia integrację. Polecamy go na urodziny, imieniny, spotkania w ogrodzie, uroczystości firmowe. Coraz częściej ten drink spotyka się na weselach — pary młode kupują produkty, z których goście mogą sami przyrządzić napój w lubianych przez siebie proporcjach.
Ciekawostki o Aperolu
- Choć napój został zaprezentowany na targach w 1919 roku, Aperol staje się popularny później — dopiero po II wojnie światowej.
- Aperol zyskiwał stopniowo szerokie uznanie przede wszystkim jako składnik drinka Aperol Spritz. Z tego powodu marka Aperol wypuściła nawet na rynek Aperol Spritz w niewielkich butelkach, zmieszany i gotowy do spożycia.
- Choć Aperol zaczyna być niezwykle popularny na całym świecie, jego skład do dziś pozostaje nieznany. Marka nie podaje, co konkretnie wchodzi w skład Aperolu — kompozycja ziołowa jest jej tajemnicą.
Czym Aperol różni się od aperitifu?
Aperitif to trunek podawany przed posiłkiem. Nie musi to być Aperol. Możemy sięgnąć także po prosecco czy wytrawne wino. Aperol to tylko jedna z propozycji.
Jakie są różnice między Aperolem a Campari?
Oba trunki są produkowane przez Davide Campari-Milano. Campari to jednak inny napój — także ziołowy, ale o wyższej zawartości alkoholu (25%). Tradycyjnie podaje się go z lodem i plastrem pomarańczy. Warto spróbować Campari Spritz. Tu także wchodzi w skład prosecco, woda gazowana, lód i plasterek pomarańczy do dekoracji. Proporcje są takie same: 3 części prosecco, 2 części Campari, 1 część wody gazowanej.
Czym można zastąpić Aperol?
Aperol możemy zastąpić likierem Eleven Aperitivo Negroni. W naszej ofercie znajdziesz także Fiorelli Spritz Cocktail — gotowy trunek inspirowany Aperol Spritz, a także bezalkoholowe Sgarzi Spritz Orange SL Zero, który także może zastąpić słynny drink i przypadnie do gustu jego miłośnikom, którzy nie chcą lub nie mogą spożywać alkoholu.